Начало Бокс Най-леките боксьори, печелили титлата в тежка категория (част 1)

Най-леките боксьори, печелили титлата в тежка категория (част 1)

Най-леките боксьори, печелили титлата в тежка категория (част 1)
0

Тъй като най-тежките момчета, състезавали се в тежка категория, грабнаха вашия интерес днес ще обърнем класацията и ще разгледаме кои най-леките боксьори, които са печелили световната титла в тежка категория. Последният боец, който ще намери място в днешния материал, е може би и най-заслужилият. Изоставащ само с 2кг. от най-тежкия в листата ни, той е единственият, който се бие в ерата на гигантите, за разлика от останалите, състезаващи се във времената, когато е било изключителна рядкост най-тежките бойци да достигнат 100кг. 

Джейн Тъни – Тегло: 86 кг.

Съперник: Джак Демпси 87кг.; година: 1927

Джеймс Тъни побеждава легендарния Джак Демпси, който също ше намери място в класацията, във Филаделфия, пред тълпа от 120 000 души.

Мачът ще остане в историята като “Дългото отброяване”. Демпси сваля Тъни с брутален нокдаун, но забравя за нововъведеното правило, което го задължава да се оттегли в неутрален ъгъл. В създалия се спор със съдията, Демпси дава около 16 секунди на съперника си да се възстанови, като няколко рунда по-късно Тъни го нокаутира и отнем пояса му.

Макс Шмелинг – тегло: 85кг.

Съперник: Джак Шарки 90кг.; година: 1930

Гордостта на Националсоциалистическа Германия. Шмелинг става единственият световен шампион в резултат на удар под кръста. Шарки е дисквалифициран в 4-ти рунд.

Във втората си защита Шмелинг ще загуби в реванша, но ще бъде запомнен с победата си над Джо Луис няколко години по-късно. С почти същото тегло, ще нокаутира американския си съперник в 12-ти рунд, докато над 50 милиона души по света следят срещата. Все пак Луис взима своето като във втория им двубой нокаутира германеца в първи рунд.

Джак Демпси – тегло: 84кг.

Съперник: Джес Уилард 110кг.; година: 1919г.

Първата сериозна ръстова и килограмова разлика в шампионските ни двубои. Уилард е човекът, победил легендарният първи чернокож шампион в категорията – Джак Джонсън. Със своите почти два метра, Уилдард би се считал за едър боец дори и в наше време. Демпси обаче има инстинкт на убиец и въпреки скромните си размери, сваля съперника си на земята над седем пъти, преди мача да бъде прекратен.

Уилард губи няколко от зъбите си, а пресата заслужено дава прякор на Демпси, с който той ще бъде запомнен завинаги – “Биячът от Манасса”

Роки Марчиано – тегло: 83кг.

Съперник: Джърси Джо Уолкот 89кг.; година 1952

Роки Марчиано е единственият непобеден боксьор в Тежка категория. Ще остане и един от най-дребните. Въпреки габаритите си, Роки е увековечил името си  със своята издръжливост и свирепи удари. В мача му с Уолкот Марчиано изостава в резултата, но в 12-ти рунд нанася един от най-съкрушителните удари, записани за поколенията, за да стане новия световен шампион.

В телевизионно предаване с участието на Къс д’Амато и Мохамед Али, легендарният треньор избира именно Марчиано за фаворит във въображаем двубой с Али.

Флойд Патерсън – тегло: 82кг.

Съперник: Арчи Муур 82кг.; година: 1956

Преди да започне професионалната си кариера Флойд Патерсън печели злато на Олимпийските игри през 1952г. в Средна категория. А дебютът му на големия ринг е в полусредна.

Името му е свързано с Майк Тайсън по две направления. И двамата са възпитаници на Къс д’Амато като упражняват изобретения от него стил Peek-a-Boo.

Патерсън също така държи рекорда за най-млад шампион на тежка категория- едва на 21г. През 1986г. постижението му е подобрено от “Железния”.