Начало Бокс Няма млади и стари, има можещи и неможещи*

Няма млади и стари, има можещи и неможещи*

Няма млади и стари, има можещи и неможещи*
0

Вестник „Труд“ публикува интересен материал за „най-възрастните шампиони в профибокса“. Ето какво предложиха колегите:

Преди седмица Мани Пакиао стана един от най-възрасните шампиони в профибокса. На години филипинецът препаса пояса на Световната боксова асоциация (WBA) в полусредна категория, като победи Кийт Търман (САЩ) със съдийско решение в Лас Вегас.

Пакиао обаче минава в категорията на младите шампиони, в сравнения с останалите ветерани. Абсолютен рекордьор по този показател е Бърнард Хопкинс. През май 2011-а той побеждава Жан Паскал (Канада) по точки и триумфира с титлата на Световния боксов съюз (WBC) в полутежка категория. Тогава чернокожият американец е на 46 години, 4 месеца и 6 дни. А с това подобрява постижението на сънародника си Джордж Форман. После той губи титлата, но през 2013-а печели нова, този път във версия Международната боксова федерация (IBF) и подобрява собствения си рекорд – 48 години, 1 месец и 22 дни.

Снимка: БТА

Хопкинс не само успява да задържи трофея, но и няколко пъти го защитава. А през 2014-а става и найвъзрастният боксьор, който обединява няколко титли от различни версии, а именно на WBA и IBF, тогава е на 49 г.! Посяга и към трофея на WBO, но е спрян от руснака Сергей Ковальов. Това е и последният му сблъсък за световна титла, които в кариерата му са общо 32, а Бърнард в този мач е на 49 години и 297 дни. Срещу името си именитият боксьор записва 55 победи, от които 32 с нокаут, 8 загуби и два равни мача.

Подгласник на Хопкинс в тази своеобразна класация е друга легенда в този спорт – Джордж Форман. Той става за първи път шампион в средата на 70-те години. Отказва се. Но след 10- годишна пауза отново се връща на ринга. Кулминация в неговата кариера е боят с Майкъл Мурър, който е с 20 г. по-млад от него, през ноември 1994-а. Форман нокаутира съперника си, с което става не само найвъзрастния боксьор дотогава – на 45 г. и 9 дни, а и двукратен световен шампион във версиите WBA и IBF.

Но и от двете си титли се лишава без бой. Отказва да се срещне с официалния претендент на WBA Тони Такър и пояса му е отнет. А после е неубедителен при защитата на титлата си на IBF срещу германеца Аксел Шулц и впоследствие се отказва да му даде реванш, а с това се лишава и от този трофей. Цялата професионална кариера на Форман трае 28 години.

twitter.com

Американецът Арчи Мур, с прякор Стария Мангуста, пък се смята за един от най-добрите боксьори в полутежка категория. До 25 октомври 1960 г. той е №1 на NBA (предшественици на WBA). Той продължава да е шампион, а през 1962-а и тя му отнема трофея, заради дългото време на не защита. Арчи е на 45 години и половина.

Тази класация не може да мине без Боб Фицсимънс, чието време в бокса е в края на XIX и начала XX век. Роден е във Великобритания, но голяма част от живота си прекарва в Нова Зеландия. Изявава се с прякора Рижия, има 61 победи, от тях 57 с нокаут, 8 загуби и 4 равни. Всъщност той става първият в историята шампион в три различни категории (средна, полутежка и тежка). Но стига до подобно постижение, когато в бокса са не 17 теглови категории както сега, а едва 6.

Първо, Фицсимънс става шампион в средна категория (от 1891 до 1894 г.), после в тежка или абсолютна (1897 – 1899 г.), а след това решава да свали килограмите и постига успех в полутежка (1903 – 1905 г). Освен това Рижия е включен в Книгата на Гинес тъй като е найлекият тежък боксьор – теглото му никога не е превишавало 80 кг., а понякога съперниците му са били и 100-килограмови.

Дълго време той се е смятал за найвъзрастния шампион, тъй като на 25 ноември 1903 г. побеждава по точки в 20-рундов мач ирландеца Джордж Гарднър и тогава е на 40 години и 182 дни. А официалните си боеве Фицсимънс провежда в продължение на 29 години.

twitter.com

В последните десетилетия на професионалния бокс общопризнатите версии (WBC, WBA, IBF и WBO) и категории стават все повече, затова и придобиването на статута на шампион става все по-лесно. Ето защо и носителите на титли, прехвърлили 40 години, са повече отколкото в XX век. Така например, легендите Роберто Дюран (Панама) и Ивендър Холифийлд (САЩ) печелят своите трофеи, когато са съответно на 47 и 46 г.

Украинецът Виталий Кличко бе шампион на WBC в тежка категория до 42 години и половина, а брат му Владимир – почти до 40 г. Талуни Малинга (ЮАР), Адонис Стивънсън (Канада), Корнелиус Бандрейдж (САЩ) станаха шампиони вече прехвърлили 40-те.

* Заглавието е на Boec.BG.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.