Начало Бокс Петър Лесов с държавно отличие и статуя по случай 60-годишния юбилей (СНИМКИ)

Петър Лесов с държавно отличие и статуя по случай 60-годишния юбилей (СНИМКИ)

Петър Лесов с държавно отличие и статуя по случай 60-годишния юбилей (СНИМКИ)
0

Олимпийският шампион по бокс от Москва 1980 година и старши треньор на националния отбор по бокс за девойки Петър Лесов днес празнува своя 60-годишен юбилей. По този повод той бе удостоен с най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя”.

И до днес Лесов е най-младият българин, печелил олимпийска титла. При триумфа си в руската столица Лесов е на 19 години и 326 дни. През своята състезателна кариера той печели и две европейски титли в кат. до 51 кг. (Тампере ’81 и Варна ’83). Като треньор на националния ни отбор той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство през 2009 г.

Награждаването се състоя в родния град на Петър Лесов – Раковски. Именитият ни боксьор получи отличието от зам.-министър на спорта Стоян Андонов, който изчете и поздравителен адрес от министър Красен Кралев.

„Вие сте доказан талант и пример за абсолютен професионалист в сферата на спорта. Изключителните Ви постижения като състезател и треньор по бокс донесоха много поводи за гордост на българската спортна общественост. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви титла от Игрите в Москва през 1980 г., която печелите едва на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски първенства са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за вдъхновение и пример на младите български спортисти. Желая Ви здраве, лично щастие и още много поводи за радост и гордост с успехите на българските спортисти”, се казва в поздравлението от министъра на младежта и спорта.

Разчувственият Петър Лесов изказа своята благодарност към министър Кралев за честта и уважението да получи високото държавно отличие „Венец на победителя”.

На площад „Европа” в Раковски беше открита триметрова статуя на Лесов, дело на скулптора Живко Желев. На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелни Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. По повод годишнината на Петър Лесов беше подготвен и кратък филм за знаменитата му кариера.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.