Начало Бокс Поглед в миналото: Годишнина от най-популярния кадър в бокса

Поглед в миналото: Годишнина от най-популярния кадър в бокса

Поглед в миналото: Годишнина от най-популярния кадър в бокса
0

Мохамед Али е едно от най-емблематичните имена в историята на бокса. Няма човек, който да не е виждал кадъра в заглавната снимка.

На 25 май 1965 година светът стана свидетел на „Удара фантом“.

Нокаутът, който никой не видя…

Година по-рано Али все още не е приел исляма и носи името Касиус Клей. Тогава е първият мач между него и Сони Листън, проснатия мъж на снимката. Али изненадващо печели с технически нокаут в 6 рунда и става световен шампион за първи път.

На реванша се случва нещо изключително.

Точно 1:40 минути от началото му Листън опитва удар с лявата ръка, след което Али контрира с безобиден десен. Никой в залата не вижда или чува удара. Сони обаче пада като чувал на ринга и не помръдва. „Ставай и се бий, тъпако“, крещи над главата му Мохамед Али.

Настава хаос. Съдията Джърси Джо Уолкът се чуди какво да прави и започва да се консултира с реферите на масата. Никой не е видял да отброява за нокаут, но арбитърът твърди в книгата си години по-късно, че го е направил.

След 1:56 минути Листън се изправя, за да рухне пак, а Уолкът спира боя точно 2:12 минути след началото му. Това показват записите.

В това време Али крещи като обезумял на въжетата: „Ударих ли го?“.

Али признава години по-късно, че е питал един от треньорите си именно това. След битката щабът му поддържа версията: „Али го удари толкова светкавично, че е било инстинкт, дори той не помни как е станало“.

Сред мнозина и днес остава съмнението дали Листън не е легнал на пода умишлено.

Това е последният бой в кариерата на Сони Листън. 98-килограмовият боец е известен с това, че понася болка и удари като за двама. В онази вечер Али го свали с един удар, който никой не видя.

А човекът, за когото се очаква да го е нанесъл, дори не помни да го е сторил…

За статията е ползвана информация от „Webcafe.bg“ и международни източници.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.