Начало Бокс Поглед в миналото. Насим Хамид, който разчупи клишетата в бокс

Поглед в миналото. Насим Хамид, който разчупи клишетата в бокс

Поглед в миналото. Насим Хамид, който разчупи клишетата в бокс
0

Този гений напомняше едновременно на Мохамед Али и Чарли Чаплин.

През месец май се навършват 20-ет години от последната битка на Насим Хамид, легендата на британския бокс. Прощалната му битка бе с Мануел Калво, която бе наблюдавана от 11 милиона души – впечатляващ резултат дори за 2022 година.

Всичко, защото британецът знаеше как да прави шоу. Кариерата на Насим продължи само 10 години, но съдържаше повече горещи акценти от спортния живот на повечето негови съвременници. Хамед шокира от първата професионална битка – боксьорът излезе по леопардови шорти и нокаутира противника с удар в тялото. Оттогава той не сменя цветовете – най-популярният дизайн на клинове се превърна в негова черта.

Самочувствието също не му липсваше. Вместо обичайната затворена стойка на повечето бокс, той танцува на ринга и в същото време нокаутираше съперниците си. Хамед дразнеше и провокираше противниците да правят грешки – боксьорът танцуваше пред тях и хвърляше измамни удари.

Не след дълго британецът се превърна в истинска звезда. Хамид се почувства неуловим. Той разбираше как работи бизнесът, така че не се ограничаваше до стилен и смел бокс. Принца както го наричаха правеше цяло шоу на ринга. Той излезе в декора на клипа на Майкъл Джексън, прелетя над публиката в желязна рамка, легло и на вълшебен килим, изкара с кола. Веднъж дори Хамед скочи на ринга от салто през въжетата. Някой смяташе триковете на боксьора за прекалено, но мнозинството все още бяха луди по Насим.

Страхотната кариера на принцът остави планина от ярки акценти, но и тълпи от вдъхновени фенове, някои от които израснаха и станаха звезди на бойните изкуства. Тайсън Фюри, Конър Макгрегър, Амир Хан, Израел Адесаня и много други топ спортисти признаха любовта си към Хамед – това вече говори много.