Начало Бокс Поглед в миналото: Просто шоу – 39 години от великата битка

Поглед в миналото: Просто шоу – 39 години от великата битка

Поглед в миналото: Просто шоу – 39 години от великата битка
0

Втората половина на миналия век връща позабравената слава на бокса. С Мохамед Али, Джо Фрейзър, Джордж Форман, Леон Спинкс, Кен Нортън и останалите звезди на тежка категория – залите отново са пълни, а пред телевизорите затаяват дъх милиони.

Повече от две десетилетия определяната като „кралска“ дивизия заема основна част от всеки разговор свързан с красивата игра.

Така стигаме до края на 70-те и началото на 80-те години, когато най-после „леките момчета“ взимат нещата в свои ръце. Две от тях – Шугър Рей Ленърд и Томас Хърнс, са част от битка, достойна да бъде наречена „Просто шоу“.

Шестнадесетият ден от месец септември. Годината е 1981. Над 24 хиляди души удобно са заели местата си в „Сизърс палас“, Лас Вегас.

„Градът на греха“ спокойно може да се нарече столицата на бокса по това време, въпреки няколкото опита Африка и останалите континенти да бъдат приобщени към картата на спорта.

Милиони са пред екраните готови за 15 рунда истински бокс.

По това време Ленърд е със статистика 30-1, а Хърнс е 32-0. 

Заложени са световните пояси в полусредна категория, опасността от пълен провал пред очите на цял свят и дори кариерата на загубилия. Томас започва чудесно сблъсъка. В първите пет рунда доказва защо му викат „Хитмен“, макар и да не харесва този прякор. Ленърд танцува умело около него, но често забравя за левия прав на съперника.

Окото му бавно, но сигурно започва да подпухва. Хърнс е по-агресивният и уверено влиза с преднина в средните части на битката.

Все пак шестият и седмият рунд отиват на сметката на Шугър Рей. Експертите спорят дали е трябвало да ги вземе с 10-9 или дори 10-8. В следващите минути публиката наблюдава пълна промяна.

Томас Хърнс пуска тежки бомби и в ъгъла на Ленърд се чува репликата: „Синко, захвърляш титлата!“.

Критичният момент за него идва в рунд №13, когато два пъти му е свирен нокдаун. Знае, че трябва да издържи само още две части и ще остане в историята завинаги. Успява да стане на крака и стиска зъби до гонга за края на рунда.

Сякаш сила свише се е вселила в Шугър Рей Ленърд. Още с първите секунди на четиринадесетия рунд той се нахвърля на съперника. Две мълниеносни комбинации и Хърнс прегръща въжетата. Няколко удара по-късно, повечето неточни, съдията размахва високо ръце и слага край на шоуто. Томас започва бурен протест, но няма сили и се просва в ъгъла си.

В този момент той води във всички съдийски карти и го знае – 124-122, 125-121 и 125-121.

Следващите години са много тежки за него. Записва няколко победи, но се говори, че вече не е същият боксьор. „Искам да си върна репутацията! Светът вече не гледа на мен по същия начин“, са думите на Хърнс след години.

След време намира отново забравения хищник в себе си, но загубата от Шугър Рей онази вечер във Вегас оставя отпечатък в историята на играта. А беше „Просто шоу“…

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.