Начало Бокс Швеция и Канада също бойкотират Световното по бокс

Швеция и Канада също бойкотират Световното по бокс

Швеция и Канада също бойкотират Световното по бокс
0

Състезателите от Швеция и Канада няма да участват на Световното първенство по бокс, присъединявайки се към бойкота на САЩ и Ирландия заради включването на руски и беларуски спортисти в надпреварата.

Шампионатите за мъже и жени се организират от Международната боксова асоциация (IBA), чийто президент е руснакът Умар Кремльов. Руската енергийна компания „Газпром“ пък е най-големият спонсор на IBA.

Боксовата централа позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват с техните национални знамена и химни, в противоречие с насоките на Международния олимпийски комитет (МОК) след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари миналата година.

Президентът на шведската федерация по бокс Пер-Аксел Сьохолм каза пред информационна агенция TT, че няма „никаква демокрация или прозрачност“ в начина, по който се управлява бокса.

Ние не приемаме работата на IBA. От години се стремим да постигнем промяна, но без успех„, заяви той.

Шампионатът за жени е в Ню Делхи от 15 до 25 март, а турнирът за мъже е в Ташкент (Узбекистан) през май.

Бойкот! САЩ няма да участва на световното по бокс заради руснаците

IBA имаше спорове с организаторите на олимпийските игри и състезанията в Токио 2020 се администрираха от МОК. Боксът не е в първоначалната програма за Игрите в Лос Анджелис 2028, в очакване на реформи, изисквани от Международния олимпийски комитет след оплаквания относно проблеми с управлението на спорта.

IBA твърди, че „значителният напредък“, който е постигнал, не е бил признат от МОК и че разчиства „опетнено наследство“, оставено от бивш президент.

Ръководителят на канадската федерация Райън О’Шей каза пред местната преса, че канадските боксьори също няма да участват на световните първенства за аматьори.

Имаме сериозни опасения относно рисковете, пред които е изправен нашият спорт и бъдещето му в олимпийската програма„, каза той.

Великобритания също обяви, че нейните боксьори няма да участват в шампионата за жени и преразглежда участието си в турнира за мъже. САЩ, Ирландия и Чехия ще пропуснат и двете първенства.

IBA предупреди, че ще наложи „строги санкции срещу онези, които инициират и се присъединят към бойкота“.

тагове: