Начало Бокс Скандално! Изгониха Петър Лесов от световното първенство

Скандално! Изгониха Петър Лесов от световното първенство

Скандално! Изгониха Петър Лесов от световното първенство
0

Олимпийският шампион от 1980 г. Петър Лесов беше изгонен от световното първенство по бокс за жени в Делхи заради грубо поведение. 57-годишният специалист, който е един от тримата треньори на българския състав, няма право да изпълнява функциите си до края на шампионата. Роденият в Секирово наставник ще може да наблюдава срещите само като зрител от трибуните.

Причината за отнемането на акредитацията на Лесов са бурните му протести срещу съдиите при загубата на Станимира Петрова от индийката Соня Чахал. Световната шампионка от 2014 г. срещна представителката на домакините в мач за място в четвъртфиналите в категория до 57 кг.

Съдиите присъдиха спорна победа по точки за Чахал с 3:2 (29:28, 28:29, 29:28, 28:29, 29:28), след като реферите от Великобритания и Киргизстан присъдиха победа за Петрова, но тези от Австралия, Канада и Куба предпочетоха Чахал. „Съдиите са корумпирани. Резултатът не е справедлив“, каза Петрова пред репортерите след мача, цитирана от „The Hindu“.

Лесов е бил много ядосан от решението на съдиите и е хвърлил бутилка с вода на ринга след обявяването на крайния резултат. Международната федерация по бокс (AIBA) реши да отнеме акредитацията и следователно правото да стои в ъгъла на ринга на треньора от делегацията на България Петър Лесов“, се казва в съобщението на AIBA.

„По никакъв начин и при никакви обстоятелства няма да толерираме подобно поведение, което е срещу ценностите и етичния кодекс на федерацията, особено когато става въпрос за треньор“, допълват от федерацията. От организацията заявиха още, че инцидентът ще бъде разгледан от дисциплинарната комисия на AIBA, която ще реши какви санкции да наложи на олимпийския шампион от Москва 1980.

Съдийството е един от най-големите проблеми за аматьорския бокс в последните години. Заради скандалните решения на реферите на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. боксът беше заплашен с изключване от олимпийската програма.

Тогава международната федерация започна разследване на всичките съдии, катовпоследствие отстрани неназован брой от тях. От AIBA обаче отрекоха обвиненията в корупция, а заявиха, че изгонените рефери са се „представили под очакванията“.

тагове: