Начало Бокс София става център на Световната боксова асоциация
0

София става център на Световната боксова асоциация

София става център на Световната боксова асоциация
0

Президентът на Световната боксова асоциация (WBA) Жилберто  Мендоса обяви официално решението си централата на организацията за Европа да бъде създадена в София.

Мендоса сподели, че благодарение на съвместното си сътрудничество през годините с официалния координатор за Европа и член на Директорския съвет на WBA Марияна Борисова, Европа се е превърнала в основен притегателен център за качествен и атрактивен бокс.

Президентът на WBA каза още, че иска да продължи делото на  баща си (покойният президент на Световната боксова асоциация- Жилберто Мендоса) за популяризиране на бокса на Стария континет.

„Имаме доста планове за развитие на местния бокс и вярваме, че можем да допринесем много позитиви за него, като например създадем повече възможности за българските боксьори. Можем да предложим издаването на различни сертификати и осигуряване на обучение за вашите съдии и треньори. Също така бихме искали да продължим добрите си отношения с местната федерация, за да осигурим на републиканските ви шампиони да опитат да се боксират за нашите титли. Силно вярваме в индивидуалното развитие на боксьорите, за съжаление обаче имаме много примери, при които държавни шампиони не успяват да постигнат добри резултати на световната сцена“, допълни още Мендоса.

„Това е едно изключително признание не само за мен, но и за България и българския бокс. В същото време това е една огромна отговорност, тъй като всички знаят колко труден спорт е боксът, колко отговорности носи всяко взето решение. Факт е, че сме тук, че имаме структура – WBA Europe, чийто център е София и това, което мога да кажа е, че ще положа всички, за да оправдая гласуването ми доверие от Световната боксова асоциация. Активностите ни са много – само през 2016 година, проведохме 57 регионални титли на WBA, 45 от които бяха в Европа“, каза Марияна Борисова и също подчерта огромното значение на избирането на София за център на асоциацията на Европа.