Начало Бокс Спират антидопингова програма заради коронавируса
0

Спират антидопингова програма заради коронавируса

Спират антидопингова програма заради коронавируса
0

Световният боксов съвет взе решение да спре програмата си за събиране на допинг проби на случаен принцип докато не бъде преодоляна ситуацията с коронавируса.

„Чист бокс“ се проведе в рамките на една година, като боксьори бяха подлагани на изненадващи тестове за употреба на забранени стимуланти. Заради пандемията обаче хората на WBC не могат да вземат проби и президентът на съвета Маурисио Сюлейман обяви временното спиране на програмата.

„Не е възможно да събираме проби, тъй като служителите ни и боксьорите трябва да се съобразят с настоящите разпоредби. Ще преоценим събитията след 3 седмици. Нека всички участваме. Останете си у дома“, призова Сюлейман чрез Facebook.

За разлика от другите организации, WBC задължава всичките си носители на титли и боксьори в ранглистите да се запишат в „Чист бокс“, която се контролира от Доброволната антидопингова асоциация, като трябва да са на разположение за даване на проби по всяко време. Ако не го на правят, боксьорите биват изваждани от ранглистите на Съвета и така губят право да се бият за титлите му.

Снимка: БГНЕС

Макар спирането на програмата да е обосновано с пандемията, много специалисти останаха изненадани от това, тъй като така се отваря възможност за спортистите да използват забранени стимуланти, тъй като няма да бъдат тествани.

„Вярваме, че всички трябва да си стоят у дома и очакваме боксовата общност да направи точно това и да се включи в борбата с вируса. Няма как служителите ни да бъдат на улиците и боксьорите да са в залите. Също така се опитваме да убедим хората да мислят краткосрочно и да не се напрягат с мисли за месеци напред. Много просто – спираме я за 3 седмици и сме уверени, че светът ще е различно място в това време. Днес има по-важни неща от това да се притесняваме дали това ще доведе до употребата на допинг или други измами. Това е гледната точка на WBC. Уважаваме мнението и на тези, които не я споделят“, уточни Сюлейман пред ESPN.