Начало Бокс Странната смърт на Артуро Гати
0

Странната смърт на Артуро Гати

Странната смърт на Артуро Гати
0

Дълги години Артуро Гати беше един от любимите боксьори феновете по цял свят, а някои коментатори го кръстиха „най-притеглателният човек в бокса.

Гати притежаваше за сравнително кратко време коланите на световен шампион в лека и супер лека категория, но той беше известен и обичан не като световен шампион, а като невероятно зрелищен боксьор. По време на кариерата си той участва в четири „Битки на годината“ на списание „Ring“. Това бяха трилърът срещу Габриел Руелас през 1997 г., първата битка срещу Иван Робинсън през 1998 г. и първата и третата битка срещу Мики Уорд, съответно през 2002 г. и 2003 г.

Гати прекара проведе последната битка в живота си през юли 2007 г., губейки от Алфонсо Гомес. По това време Артуро беше само на 35 години, но две години след двубоя напусна този свят.

Смъртта
На 11 юли 2009 г. Гати е намерен мъртъв в хотел в бразилския курортен град Иподжука, където е бил на почивка със съпругата си Аманда Родригес и 10-месечния им син. На същия ден боксьорът трябваше да присъства на сватбата на сестра си.

Местната полиция незабавно повдигна обвинения за убийство първа степен срещу съпругата му, след като следовател стигна до заключението, че тя е променила версиите си в рамките само на няколко часа. Освен това следователят стига до заключението, че тялото на Гати не е могло да падне на мястото, където е било намерено – под кухненския плот, като се има предвид, че Родригес е казала, че съпругът й се е обесил на парапета на стълбите на двуетажния им апартамент и след това е паднал. Според нейната версия Гати е използвал каишка от чантата си, за да се обеси и това обяснява факта, че част от каишката е била изцапана с кръв. Родригес не успя да обясни как е прекарала повече от 10 часа в стаята, без да осъзнава, че съпругът й е мъртъв.

Според Аманда, предната вечер в пицария, тя и Артуро са имали конфликт, който напоследък се е превърнал в нещо обичайно за двойката. Твърди се, че Гати се напил, блъснал жена си на земята, а след това взел сина им със себе си и тръгнал в неизвестна посока. Няколко часа по-късно, посред нощ, Гати се връща в стаята си и на сутринта Родригес го намира мъртъв.

Бившият световен шампион по бокс Аселино Фрейтас, който беше близък приятел на Гати, заяви, че Артуро и съпругата му имат семейни проблеми. Родригес подаде молба за развод, преди пътуването до Бразилия, но убеди съпруга си да тръгнат заедно на почивка в опит да спасят брака си.

Заключения на експертите
Първоначално бразилските власти обявиха, че смъртта на Гати е убийство, но след публикуването на доклада за аутопсията променят констатацията си и обявяват, че става дума за самоубийство, а вдовицата му е освободена след три седмици арест.
На 1 август 2009 г. в Канада тялото на Гати е прегледано повторно от патолог, нает от семейството на бившия шампион. Той заявява, че бразилските му колеги не са забелязали синини по тялото на Гати по време на първоначалната аутопсия.

През март 2010 г. властите в Квебек, по молба на семейството, дадоха разрешение за ексхумацията на тялото. Окончателната присъда и токсикологичното отчитане обаче трябваше да се чакат дълго време. Едва през ноември 2011 г. е публикуван официалният доклад за изследването. Канадският следовател, отговарящ за случая, се съгласи с предишни констатации, че Гати е умрял от насилствена смърт чрез обесване, като се посочва „ясното присъствие на посмъртно синини“. Той също така отбеляза, че заедно с алкохола в тялото на починалия е открит и каризопродол. Това лекарство принадлежи към мускулни релаксанти и води до намаляване на двигателната активност до пълното обездвижване.

Семейството на Гати наема двама независими частни следователи от САЩ, които доказаха, че е невъзможно тялото на Артуро да е попаднало на мястото, където е намерено, ако той наистина се обеси. Според тяхната версия съпругата на боксьора имала съучастник, който помагал в убийството. Мотивът за престъплението е състоянието Гати, което Родригес е наследила, тъй като е успяла да принуди съпруга си да отмени предбрачното им споразумение три седмици преди смъртта си. Родригес заплашва Гати да го напусне и да вземе сина им със себе си, като се премести в Бразилия, ако Гати не напише завещание, според което цялото му имущество отива при нея.

Делото е приключено
Въпреки събраната нова информация, бразилските власти отново стигнаха до заключението, че Гати се е самоубил и приключиха случая.

Въз основа на информация, получена от независими експерти, по-голямата част от феновете на бокса не вярват в официалната версия, вярвайки, че легендарният боксьор е бил убит.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.