Начало Бокс Тервел Пулев: Кубрат е готов за мач срещу Джошуа

Тервел Пулев: Кубрат е готов за мач срещу Джошуа

Тервел Пулев: Кубрат е готов за мач срещу Джошуа
0

В края на март на боксова гала в САЩ Тервел и Кубрат Пулеви записаха нови победи на професионалния ринг.  Въпреки това основа в медийното пространство стана прословутата целувка между Кубрат Пулев и журналистиката Дженифър Равало – Джени Суши. След нея се заговори и за отнемане на лиценза на най-добрия професионален български боксьор. За новите победи на профи-ринга, за прословутата целувка и кога ще бъдат следващите мачове на братя Пулеви, вижте в интервюто  с по-малкия от двамата братя – Тервел Пулев на колегата Георги Куситасев и оператора Юри Сирийски за предаването „Спорт+“ по „ТВ+“.

Здравей Тервел. Първо, честита 13-та победа на професионалния ринг и вече трета зад Океана. Фаталното число 13 сякаш не те спря, въпреки че това бе и можеби най-тежкия ти мач досега. Ти как мислиш?

Здравейте. Да, може би. Мачът не беше лек. Бих казал, че и мачът ми срещу Валери Брудов също бе доста тежък, пак отсъден за мен по точки. Смятам, че се справих, въпреки всичко, въпреки трудния противник, който беше и домакин. Домакинският фактор си го имаше отвсякъде. Преодолях го това. Като равносметка мога да кажа, че от една страна беше трудно, но от друга го победих с голяма разлика. Някак и двете неща са взаимоизключващи се, но ги има и двете.

Как е лявата ти ръка. Питам те, понеже получи фрактура по време на срещата с Мич Уилямс?

Възстановява се. Гипсираха я онзи ден. Чакам да минат две три седмици и да сваля гипса.

Каква точно е контузията?

Контузил съм палеца. Счупен е. Костицата – първата, която държи палеца и затова се налага доста време – 3-4 седмици пълен покой.

facebook.com

Това бе и четвърти професионален мач, на боксова гала, на която боксира и брат ти – Кубрат. По уверен ли се чувстваш в гала, на която и твоя брат има боксов мач? Какво е чувството?

Определено е по-добре. Получава се по-впечатляващо. И аз и Кубрат играем, и хората, които са дошли да ни гледат, подкрепят. И те са по-доволни.

Съперник сега ти бе Мич Уилямс от Сащ, който има в кариерата си 16 победи, 3 равни и вече седем загуби. Кое те затрудни и как оценяваш съперника?

Може би психологическото предимство, което имаше като домакин и съдията втория рунд побърза да ми даде официално предупреждение. Показаха ми, че лесно няма да стане. Трябваше да покажа, че съм по-добрият. Опонентът ми имаше тактика, с която се опитваше да руши, а не да гради. Седеше и изчакваше в изненадващ за мене момент. Точно когато се наглася да атакувам, той ме среща, контрира ме, по най-изненадващ за мене начин. Това беше трудно, но мисля, че с течение на рундовете, аз се адаптирах, влезнах в мача, втори и трети рунд заиграх и по-добре.

Имаше много българи, които ви подкрепяха в САЩ. Предполагам тяхната подкрепа е стигнала и до вас и ви е амбицирала да дадете максимума с брат ти?

О, разбира се. И преди мача. Ние не можехме да стигнем до съблекалните. Пресрещаха ни хората, които бяха дошли да ни подкрепят. Както винаги, тези хора, които са далече от родината, които са се устроили трайно извън България. Тези, които живеят там дълги години, милеещи за българското. Това са хората, които ни подкрепиха.

Трябваше да излезнеш срещу Брендън Джонсън. Защо съперника ти се отказа и каква е според теб причината доста от твоите съперници да се отказват седмици преди срещите си с теб?

Нямам представа каква е причината. Аз не комуникирам с моите противници. Други хора вършат тази работа. Просто ми казват, че противника ще бъде сменен. Може да има различни причини. Може да е контузия, пари.. Може да е абсолютно всичко.

Появиха се информации, че може да се изправиш в следващ мач срещу бившия двукратен световен шампион Кшищов Влодарчик от Полша. Каква е възможността за един такъв мач, защото той все пак е и в десетката в твоята категория и при победа над него би скочил с много позиции в световната ранглиста?

Няма никакъв проблем за мен да играя срещу него. В момента просто няма конкретни преговори между двете страни, за да се случи такъв мач. Четох и аз тези публикации, че има такива договорки за мач, но все още няма. Принципно не пречи. Нека да се възстановя, за да съм здрав, във форма да бъда. За мене ще бъде удоволствие.

Излезе информация, че си получил 1000 долара хонорар от срещата с Мич Уилямс, но ти опроверга този слух. Какъв точно бе твоят хонорар от галата в Коста Меса?

Няма какво да говоря за пари. Това са други детайли. Не беше това хонорара и аз го казах веднага. Това мога да го опровергая пак.

facebook.com

Освен това стана ясно и че твоят съперник Мич Уилямс е получил 6000 долара. На какво основание боксьор, който е по-слабо ранкиран от теб или около твойто място в световната ранглиста ( с точност – 148-ми), при загуба би получил по-голям хонорар?

Няма какво да ги коментирам повече тези неща. За мен това са неверни данни. Така са ги публикували. Аз не мога да нося отговорност, за това какво казват домакините.

В момента си на 146 -то място в световната ранглиста на авторитетния сайт boxrec.com в полутежка категория, в която фигурират 1194 боксьора. Трудно ли е изкачването и докъде може да стигнеш според теб в тази класация?

Трудно е изкачването, защото сега съм на позиция, на която всяко следващо нагоре място е доста трудно. Всеки един от нас е с изравнени сили с другите. Може да се получат и обрати, независимо кой на кое място е. Може някой на стотно място да победи боксьор от десетката. Това, че си в десетката не трябва да те кара да се чувстваш сигурен, въпреки, че си по-напред в ранглистата от даден съперник, който е по-назад. В професионалния бокс в нашата категория има много добри боксьори, с различни стилове, събрани от цял свят. Всеки може да изненада всеки.

Лидер в твоята категория е олимпийския шампион Александър Усик, който скоро ще дебютира вече и при най-тежките. Ти си се изправял няколко пъти срещу него като именно той те победи в полуфинала на олимпиадата в Лондон през 2012 година. Какво е мнението ти за него и смяташ ли, че той може да се наложи и при най-тежките?

Това е абсолютния световен шампион и напълно го заслужава според мен. Той го доказа по безапелационен начин и в елиминационния турнир на световните боксови серии, а и не само там. За него може би е по-интересно вече да търси ново предизвикателство – тежката категория, където мисля, че ще продължи победоносния си ход. Малко ще бъдат боксьорите, които ще го затруднят истински и това са само тези, които са в челото на таблицата. Въпреки всичко тежката категория не е за подценяване. Усик има ръст, има и килограмите. Може би ще станат интересни мачове с негово участие.

Усик има и вече и заложена дата и съперник – 25 май като той ще се изправи срещу Карлос Такам. Как мислиш, че ще завърши този мач?

Това е един мач, в който Усик да започне тази категория. Не мисля, че Такам е от неговата класа и според мен не би го затруднил. Винаги за начало се започва с по- лесни противници и се продължава с по-трудни, съответно, така и той, започва тежката категория с по-лесно препятствие.

При полутежките има доста известни имена като самия Усик, Мурат Гасиев, Денис Лебедев, Майрис Бриедис. Има ли някой от тях, на който симпатизираш като стил на игра?

Няма такъв, на когото симпатизирам. Усик е по-интересен, по-нестандартен, по-подвижен за тази категория, за тези килограми и е интересен за гледане според мен.

В тренировките преди двубоя с Мич Уилямс пусна в социалните мрежи снимки с двама от най-големите легенди в бокса – Мани Пакяо и Рой Джоунс – Джуниър. Какво е чувството да срещнеш такива личности и какво си казахте?

Хубаво е чувството. Когато Мани Пакяо влезна в боксовата зала в САЩ, в която тренирам всеки ден, буквално всички хора го обградиха и седяха и го гледаха, все едно е полезно изкопаемо, а аз първи отидох и го поздравих. Хората го гледат като нещо много извисено, но действително и Мани Пакяо и Рой Джоунс се държаха много земно, приятелски. Усмихнати хора са, които са готови да разменят няколко думи. Изобщо не усетих бариера.

Има ли нещо, което научи от срещата си с такива големи имена в твоя спорт?

Разбира се, трябва да взимаме пример от тези хора. По това как постигат успехите си, по това как тренират. Мани Пакяо например, има огромен щаб и го виждам как с усмивка влиза в залата, за да направи тренировка. Тренира винаги под съпровод на музика. За него бокса е едно забавление. Може би отношението към тренировъчния процес е хубаво да се види и взаимства от тези хора.

Имаш двама сина – Калоян и Аспарух. Аспарух е все още малък, но Калоян увлича ли се вече по бокса или по някой друг спорт?

Не, Калоян си е фен на футбола. Тренира футбол. Играе, развива се в детска школа.

Не мислиш да го насочваш към бокса!?

Не, не. Той сам си избира и мисля, че е избрал това, което му е интересно да прави в свободното време.

Да поговорим и за брат ти – Кубрат. Той също продължи с победите като вече има 27 на професионалния ринг. Доста тежък мач имаше той срещу румънеца Богдан Дину, но съумя да се съвземе и дори да го нокаутира. Какво е мнението ти за срещата на Кобрата?

Имам доста добро мнение за представянето на Кобрата. За целия мач като цяло. Получи се едно зрелище за публиката. За да се издигаме напред, не само в ранглистата и в представянето си като цяло, е нужно противникът да е добър. Когато играем срещу слаб противник, няма как да се получи добър мач. В случая, Богдан Дину беше добре подготвен. Не говореше много в изявите си преди мача. Стратегията му беше по-скоро да бъде подценен. Всъщност те се подготвяха доста здраво. Нямаше изказвания, нямаше фойерверки от типа на: „Аз ще го нокаутирам. Аз ще го пребия. “ Не чухме нито едно такова изказване от него. Беше заложил на по – коварната стратегия. Видяхме, че той използва неговото силно оръжие в четвъртия рунд. Направи една атака, която беше в продължение на две минути може би. В по-голямата част от рунда той не спря да налага Кубрат. Тогава видяхме, че и Кубрат наистина се затрудни. Беше си заложил чисто технически да хвърли абсолютно всички сили. Да се пробва, да направи нещо, ако успее да спечели по този начин мача, но Кубрат се събра. Той е доста опитен, добър боксьор. В този момент той доказа какво представлява и че действително заслужава да бъде претендент за световна титла. С две думи бих казал, че мачът бе много хубав и откъм боксова гледна точка, и от гледна точка на феновете, зрелището. Имаше много неща в този мач да се видят.

С победата той затвърди и мястото си в десетката на най-тежките в boxrec.com като се намира на 8-то място, както и затвърди мястото си на претендент номер 1 за световната титла на Международната федерация по бокс – IBF. Колко е близо според теб мачът за световната титла срещу Антъни Джошуа и има ли шанс да видим такъв до края на тази година?

Според мен има основание да се говори за такъв мач, защото Кубрат е готов. Може да го изпълни. Позицията я има като ранглиста. Въпросът е вече на договорки между двата щаба. Въпросът е Джошуа кога е склонен да играе. Двете страни трябва да се договорят.

Има ли вече запитвания. Търсене на дата за мач с Джошуа?

Не мога да ви кажа с точност. Ние не говорим само за този мач. Това не е основния фокус. Ако той се случи, случи, но ако не се случи…

Очаква ли се друг мач на Кубрат до края на годината?

Да. След около три месеца Кубрат има намерение да проведе следващия си мач и в момента очаква противник.

Къде ще се проведе?

Възможно е да се проведе и в Съединените щати.

В Съединените щати е много трудно, боксьор или друг представител на бойните спортове, особено от малка България да пробие и да придобие известност. Но някак без да иска това се случи онази вечер. Всички медии зад океана пуснаха видео със станалата хитова целувка между него и журналистиката Дженифър Равало, по – известна като Джени Суши. Какво е мнението ти за нея и за целия случай?

Първоначалната реакция на всички хора беше, че това е нещо хипер негативно. Имаше негативен отзвук, но смятам, че в такива ситуации дори това ще излезе като положително за Кубрат, защото в крайна сметка той какво направи!? Не и е счупил ченето. Не е пребил някой. Не е направил криминално деяние, колкото и да се опитват да криминализират тази целувка. Да, той не е прав. Тя има нейното право да избира или да позволява някой да извърши близост към нея. Да речем, че той го е направил на своя глава, без да я пита. Това е нередното, но в крайна сметка друго нищо лошо не е направил и не мисля, че чак толкова много трябва да се фокусираме върху това нещо. Не е лошо. Аз мисля, че по-скоро Кубрат влезна във всички емисии и това му вдига още повече рейтинга. Добре дошло бих казал. Нека, ако те смятат, че имат основание за някакъв съдебен иск да го направят и да видим какво ще стане. Доколкото знам нашият адвокат в САЩ е взел записи от камерите от последвалото парти след мача – на лобито в хотела, където седяхме и слушахме музика. Така че ще се види нейното поведение – това , на което ние сме свидетели с Кубрат и цялата компания, която наброяваше 14-15 човека. Аз не съм притеснен и не мисля, че съдия и дори и жена да бъде ще одобри това поведение и ще приеме, че тя е била сексуално насилена с тази целувка, ако тя присъства в компанията и продължава да се натиска на различни членове от нея.

Излезнаха няколко видеа преди и след срещата, на които тя видимо симпатизира на него – дали като боксьор или като нещо друго. Това според теб нормално ли е? Ти си бил около него преди този случай с целувката. Видя ли ти се нейното поведение повече от журналистическо, така да го кажем?

О, със сигурност. Със сигурност така може да бъде формулирано, че нейното поведение е повече от журналистическо. Може би и с това сигурно го е предразположила да се отпусне, но и мисля, че не се отнася толкова до самата нея. Кубрат беше просто радостен. Кубрат целуна победата по – скоро, не целуна въпросното момиче. На мен тя ми приличаше на травестит. Аз не бях сигурен дали тя е жена и я наблюдавах внимателно докато бяхме на партито. Не бях сигурен дали тя е мъж или жена. Казвам го това чистосърдечно, без да искам да обидя някой. Така, че не мисля, че той е целунал нея.

След случката с целувката и последвалите атаки от страна на медията, която тя представлява и нея самата ти пусна видео, в което журналистката доста разкрепостено се забавлява на партито след победите ви с Кубрат, а при прибирането в България каза и че се е целувала с два души от компанията. Как оценяваш тези и действия и смяташ ли, че ефекта е бил търсен от нея, с цел известност?

Ами разбира се. Тя се възползва от тази ситуация, за да влезе по някакъв начин в обективите. Може би да изкара пари, ако някой я подвежда по тази линия, но тя самата знае какво е правила, как се е държала и пак казвам, това поведение за мене не би издържало пред съда. Няма човек, който да го одобри, дори и жена да бъде. Просто, може би, фокусът малко се мръдна към нея повече, отколкото към мачовете, но пак казвам, не е лошо.

Има и положителна страна на нещата от случилото се. Предполагам, че фразата „Няма лоша реклама, важно е името ти да се споменава“ с пълна сила важи и в този случай, защото освен, че Кубрат придоби доста по-голяма известност в САЩ, това се случи и в ютюб, където видеата с тази целувка са гледани милиони пъти. Ти как смяташ?

Ами да, безспорно това е така. Разбира се.  Това действие на Кубрат предизвика огромен интерес. Нормално е хората да го проследят. Виждаме, че всеки в социалните мрежи има мнение по този въпрос. Това е начин да се привлече внимание, така че, дори и несъзнателно, дори и по някакъв негативен повод като нежелана в кавички целувка. Колко е нежелана, ще се доказва, но привлече вниманието. Това е факт.

Интересното е, че под всяко едно от най-гледаните видеа с целувката – най-харесваните коментари са именно в негова защита и те доминират и са именно от чужденци, не от българи.

То е малко смешно, че чак толкова се криминализира. Че се коментира толкова, че е нещо, толкова нередно. Пак казвам, не е прието. Не може всеки да си позволява такава близост с даден човек. Всеки си има лично пространство, в този смисъл, но малко се преекспонира цялата работа.

Това, обаче може и да доказва, кой е по-прав в случая!?

Разбира се. Не може да претендираш за нещо, което, в същност, е една дреболия.

След случката Кубрат получи и забрана да боксира в Калифорния, както и ти, но при теб разбрахме, че е поради законодателството там, според което всеки боксьор, получил фрактура, се нуждае от минимум 180 дни за възстановяване. Какво ще се случи от сега натам с провеждането на ваши мачове зад Океана?

В какъв аспект. Ако става въпрос за мене, да трябва да представя медицински документ, че съм здрав. То това е и за всеки един мач. Преди всеки мач правим пълни медицински изследвания, за да бъда бъдем допуснати. Няма нещо по-различно. Просто те знаят, че ръката ми е счупена и за да играя трябва да представя документ, че е здрава и предполагам снимка.

А относно Кубрат, с тази забрана да боксира в Калифорния. Ще мислите да боксирате в друг щат ли?

Относно Кубрат, казусът трябва да бъде разплетен докрай. Да се види, те действително ли ще завеждат съдебен иск или не и според мене тогава вече съответната комисия в щата ще се съобрази с това нещо.

Разбра се, че Дженифър Равало или по известна като Джени Суши и наетия от нея авторитетен адвокат – Глориа Олред са се обърнали към комисията с искане лиценза на най-добрия български боксьор да бъде отнет. Смяташ ли, че това може да стане реалност?

Мисля, че ще се протака малко процедурата, но в крайна сметка не мисля, че ще му забранят да се боксира, заради тази целувка.

Да се върнем на галата. Сред многото, които ви подкрепиха в зала „Хангара“ в Коста Меса бе и друга наша звезда в бойните спортове – Благой Иванов – Багата, който, само две седмици преди вас, записа първа победа в най-силната мма верига в света – UFC. Разкажи ни, какво си казахте преди срещите? Все пак той от доста време се изявява в САЩ – преди UFC бе част от други две вериги в мма-я отвъд океана: Белатор и WSOF?

Ами ние с Багата, не само преди мача се видяхме. Доста преди това. Дори ме викна да му помогна за последния му спаринг преди срещата му срещу Бен Ротуел, защото му трябваше боксьор. Той ползва и кикбоксьори, за да тренира краката. Както знаете ММА включва абсолютно всички бойни спортове. Освен това, ходим заедно на спа. Релаксираме след тренировките. Така че ние постоянно говорим с него, коментираме и неговата ситуация, и нашата – в бокса. Не се видяхме само преди мача.

Фейсбук

Багата заяви преди дни пред друга медия, че очаква най-много парична глоба за Кубрат. Ти подкрепяш ли казаното или очакваш по-сурово наказание?

Е, разбира се. Най – много парична глоба. Какво е станало толкова. Предвид маловажността на акта, не очаквам по – сурово наказание.

Ще попречи ли този случай за организиране на ваши бъдещи боксови гали зад Океана?

Не. Според мен даже би ни помогнал. Интересът към Кубрат ще бъде по-голям, заради това негово поведение.

Ще се забавят ли ваши следващи мачове, поради този случай?

Не мисля. Аз ви казвам, Кубрат си планира мач за след около три месеца. Нали, той не е договорен, но има готовност, а в моя случай се чака да се възстановя.

За финал, кога се очаква твой следващ мач и въобще какви са плановете ти до края на 2019 година? 

Плановете са свързани с възстановяването ми и тогава вече да кажа окончателно. Да започна да тренирам в някакъв нормален режим поне. Да видя как се чувствам и тогава вече мога да кажа след колко време мога пак да се боксирам.

Фейсбук