Начало Бокс The Pugilist публикува топ 50 на най-великите боксьори на всички времена

The Pugilist публикува топ 50 на най-великите боксьори на всички времена

The Pugilist публикува топ 50 на най-великите боксьори на всички времена
0

Спортното издание The Pugilist е поредната авторитетна медия, която прави класация за най-великите боксьори на всички времена. Този път обаче е взето мнението на читателите, за да има малко по-широк консенсус около може би най-дебатираната тема в спорта, като цяло.

Класацията е съставена от 50 имена в цялата известна история на бокса. Това гарантира местата на една солидна част от величията, макар отделните им почитатели да са готови да оспорят всяка една класация, в която не заемат първото място.

Под №50 е поставен Аарън Прайър. „Ястреба“ бе истинска доминантна сила в средата на миналия век, когато записа 39 победи с 35 нокаута и само 1 поражение, за да се превърне в една от легендите на лека категория.

Майк Тайсън е под №49, макар все още да държи рекорда за най-млад световен шампион в тежка категория. Изглежда обаче злоупотребите му с алкохол и наркотици, както и дните в пандиза, са накарали The Pugilist да го остави много далеч от челните позиции.

На 45-та позиция виждаме Бърнард Хопкинс. До преди няколко години великанът на средна категория все още се състезаваше, но 28-годишната му кариера все някога трябваше да приключи. „Екзекутора“ съвсем заслужено попада в този списък.

Не са много величията в този спор, които вдъхновяват цели филмови франчайзи. Да не кажем, че има само един такъв и това е Роки Марсиано. Той е поставен под №40 в ранкинга. В зората на професионалния спорт той се превръща в олицетворението на непреклонния характер. Не са много онези, които прекарват цялата си кариера без загуба. Да не говорим, че се е състезавал в най-тежката дивизия, когато е нямал и 180 см. височина.

„Мъни“ Мейуедър е едно място над Роки, макар по статистики да отвява почти всички боксьори в подреждането. Изглежда обаче Флойд не се ползва със симпатиите чак на толкова много хора, колкото си мисли.

Ивендър Холифийлд е поставен под №22. Жалко е, че днес по-младото поколение го свързва само с онзи прословут мач, в който „Железния Майк“ отхапа ухото му, защото той е една от иконите изобщо в спорта.

Снимка: The Pugilist

Ето и подреждането в топ 10:

  1. Шугър Рей Робинсън
  2. Мохамед Али
  3. Хенри Армстронг
  4. Хари Греб
  5. Джо Люис
  6. Уили Пеп
  7. Сам Лангфорд
  8. Джак Джонсън
  9. Роберто Дуран
  10. Шугър Рей Леонард

Извън класацията засега остават почти всички съвременни шампиони, като Тайсън Фюри и Олександър Усик, но може би най-голямата изненада е, че Владимир Кличко не намира място в подреждането.

тагове: