Начало Бокс Тинко Банабаков: Искам олимпийска титла и след това ставам професионалист

Тинко Банабаков: Искам олимпийска титла и след това ставам професионалист

Тинко Банабаков: Искам олимпийска титла и след това ставам професионалист
0

Боксьорът Тинко Банабаков спечели за рекорден четвърти път отличието Спортист №1 на Община Велико Търново. Въпреки силната конкуренция, победата му бе безапелационна – така, както го прави на боксовия ринг. Състезателят на БК „Ивайло” бе единственият, посочен във всички 17 анкетни карти, като в 12 от тях бе поставен на първо място.

Той е шампион на България в категориите 49 и 52 кг, спечели международния турнир „Странджа”, все челни места на състезания в Косово, Албания и др.

На церемонията на Община Велико Търново Банабаков получи статуетката си от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова, след което говори пред медиите:

– Тинко, как се чувстваш след това признание?
– Много се радвам, че съм удостоен за Спортист № 1 за четвърти път. Пожелавам на всеки спортист да изпита това удоволствие, но няма да се дам лесно… Чувството е страхотно, това признание показва, че вървим в правилна посока и нашите успехи го доказват.

– Кои са най-големите ти постижения през 2017 година?
– Най-големият успех тази година бе спечелването на турнира „Странджа”, който е на световно ниво – най-старият турнир в Европа, но в него участват държави от цял свят и е като малко световно първменство.

– Докъде се простират амбициите ти в бокса?
– Моите амбиции винаги са били да съм на подиума на Олимпийските игри, а след това да премина към професионалния бокс.

– Още си толкова млад, а вече четири пъти си Спортист №1 на Велико Търново. Това говори за едно постоянство…
– Според мен точно това е най-силното ми качество. Гледам да се развивам постоянно и мисля, че го доказвам с успехите си.

– Кой те насочи към бокса?
– Аз от малък винаги съм ориентиран към спорта. Минавал съм през различни спортове, докато израствам, но в бокса открих себе си. Той е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие да правя и че имам талант. Но с труд успявам да развия качествата си. А моят треньор Евгени Донев с отдадеността си и с работата ме предразположи така, че да продължа с този спорт и да продължавам с успехите.

– Колко години вече държиш това ниво?
– Може би вече 7 години съм медалист и шампион на България.

– На кого дължиш всички тези успехи?
– Искам да благодаря на моя личен треньор, че работи с мен целенасочено и винаги е с мен и ми помага. Също и на семейството ми за подкрепата, която ми дава. Искам да благодаря на Петър Христов и Димитър Манолов за това, че застанаха зад мен и ми предоставиха едно спокойствие за работа, както и на всички спонсори и Общината, че помагат на БК „Ивайло” да продължава да трупа успехи.

– Какво ще преследваш през 2018 година?
– През 2018 г. искам да спечеля всички призови места на всички състезания, в които участвам. Това е моята цел!

– Докъде се виждаш в бокса?
– Както казах, голямата ми цел е да се кача на подиума на Олимпиада, да печеля медали от световни и европейски първенства. Надявам се да направя транзит към професионалния бокс, да подпиша хубав договор и да докажа, че и там мога да успявам.

– Какво би пожелал на хората в навечерието на Новата година?
– Да следват целите си, да работят за тях. Да си прекарат страхотно на празниците и да са живи и здрави!