Начало Бокс Топ 5: Боксовите зрелища по Коледа

Топ 5: Боксовите зрелища по Коледа

Топ 5: Боксовите зрелища по Коледа
0

За разлика от много други спортове боксът почти винаги се оттегля по празниците. В програмата можем да открием концерти, футболни срещи от Англия, ММА сблъсъци…

Все пак историята помни някои велики боксови мачове, които се играят по Коледа.

През далечната 1908 Джак Джонсън печели с технически нокаут срещу Томи Бърнс.

Мачът шокира абсолютно всички фенове в Америка… защото новият световен шампион в тежка категория е чернокож!

Представителят на Тексас – Джонсън, кове завинаги името си в историята, а битката му от 26-ти декември преди 110 години пречупва здраво расизма. Малка крачка в голямата борба за равноправие на расите през XX-ти век.

Бърнс се крие 14 месеца в Австралия от срам.

Коледната вечер не минава без бокс през 1923-та.

Хари Греб трябва да защитава световната си титла в средна категория срещу Томи Лоугран. Претендентът е видимо попрекалил с коледната пуйка и не успява да мине кантара. Мачът няма да е за титла.

Греб печели след 10 рунда и съдийско решение.

Американецът има още поводи за радост след празниците. Печели титла и при по-леките. Славната кариера на „Вятърната мелница от Питсбърг“ приключва преждевременно. Той губи най-важнияси мач трагично на 32-годишна възраст.

След на пръв поглед лесна операция… На ринга има близо 300 срещи. Губи само 20 от тях.

Великият Шугар Рей Робинсън прекарва Коледната вечер на 1950-та във Франкфурт (Германия).

Той размазва местното момче Ханс Щрец. Два месеца по-късно легендата отново остава на ринга и по празниците.

Побеждава Джейк Ламота за световната титла в средна категория. Мачът става известен като „Масакрето за Свети Валентин“.

„Разярения бик“ Ламота се бие навръх Нова година 24 месеца по-късно.

За пръв път от 103 мача той е пратен в нокдаун. Никой не вярва на очите си. Американецът е бит толкова тежко от Дани Нардико, че треньорът му хвърля кърпата в края на 7-ия рунд.

Сблъсъкът е във Флорида. Джейк излиза на ринга само още 3 пъти до края на знаменитата си кариера. Почина през 2017-та на 95 години.

Битки в края на декември радват и публиката в Япония.

Такаши Учияма имаше мачове на 31-ви декември в 6 поредни години!

Бившият шампион на WBA в категория перо победи последователно Иван Солис, Браян Васкес, Дайки Канеко, Израел Перес и Оливър Флорес.

Новогодишните му „партита“ бяха прекъснати от панамския боксьор Коралес през 2016-та. Това бе и последната битка в кариерата на японеца.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.