Начало Бокс Три бойни спорта в десетката на „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“

Три бойни спорта в десетката на „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“

Три бойни спорта в десетката на „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“
0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призовата тройка в първото издание на анкетата на информационна агенция „Блиц“ „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“

Победители станаха двойните шампиони от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес – акробатите Мирела Костадинова и Панайот Димитров, които събраха 26 328 гласа.

На второ място с 25 013 гласа е бронзовата медалистка от Световно първенство за жени в олимпийското карате Ивет Горанова, а трета е Олимпийската и световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева.

Ивет Горанова

18-годишната Горяна Стоева (бокс) завърши на 6-то място. На Младежките Олимпийски Игри Стоева завърши на 4-то място в категория до 51 кг., а на седмата позиция застава Едмонд Назарян (борба), който се прибра от същия форум с бронзов медал в категория до 45 кг.

Горяна Стоева

„Радвам се, че българските фенове оцениха по достойнство труда на нашите победители, които са представители на изключително труден и рисков спорт. Пожелавам им да са здрави и да се радват на успехите си.

Едмонд Назарян

Те имат още дълъг път, който трябва да извървят и дано някой ден акробатиката влезе в програмата на традиционните олимпийски игри, за да могат да усетят тръпката и от олимпийската титла. Те са чудесни българи с огромен дух и големи сърца, които се борят по най-добрия начин за името на България“, каза след награждаването Кралев.

„Те защитаваха честта на България във всички международни състезания по възможно най-добрия начин. Разбира се, черешката на тортата беше представянето на българите на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където успяхме от 24 представители да класираме 17 в шестицата и да вземем 10 медала. Но не само това. Имаме един прекрасен състезател – Ивет Горанова, която само на 18 години успя да вземе бронзов медал на световно първенство в олимпийското карате при жените. Имаме един Ангел Русев, който на 18 години направи 3 световни рекорда за възрастовата си група и успя да вземе медал в едно от движенията на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Извън десятката, според вота на българския народ, останаха такива успешни състезатели като щангистите Христо Христов и Галя Шатова, които се представиха по отличен начин на Олимпийските игри. Това показва колко голяма е конкуренцията, колко много са напреднали младите ни спортисти, колко готови са да влязат в битка за медалите при мъжете и жените“, каза Кралев.

Топ 10 в анкетата „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“:

  1. Мариела КОСТАДИНОВА и Панайот ДИМИТРОВ (акробатика) – 26 328 гласа
  2. Ивет ГОРАНОВА (карате) – 25013 
  3. Александра НАЧЕВА (лека атлетика, троен скок) – 23 850
  4. Петър ИВАНОВ (спортно катерене) – 21 539
  5. Боряна КАЛЕЙН (художествена гимнастика) – 7076
  6. Горяна СТОЕВА (бокс) – 5642
  7. Едмонд НАЗАРЯН (борба) – 2854 
  8. Адриан Андреев (тенис) – 804
  9. Йоана Илиева (фехтовка) – 803
  10. Мария Делчева (бадминтон) – 545