Начало Граплинг Шампионът на Балканите Радо Савов пред Boec.BG: Преминах трудни съперници, но успях

Шампионът на Балканите Радо Савов пред Boec.BG: Преминах трудни съперници, но успях

Шампионът на Балканите Радо Савов пред Boec.BG: Преминах трудни съперници, но успях
0

Радослав Савов е един от най-добрите български състезатели по граплинг в категория до 66 килограма. През изминалата година той завоюва златен медал от най-силното първенство на Балканите – в Белград, а освен това триумфира с титла в София, както и с бронзов медал от състезанието в Княжевац. Савов говори пред Boec.BG за изминалата година и своите бъдещи планове за 2019 година.

– Радо, спечели титли в Белград и София през 2018 година. Можем ли да кажем, че беше успешна тя за теб и с какви чувства я изпращаш?
– Да! Бих казал, че 2018 г. беше доста успешна за мен. Направих си предколеден подарък, като спечелих златен медал на 15 декември от най-силното и голямо като мащаб състезание в България “Real Grappling Challenge 7”, така че изпращам годината с доста положителни емоции и чувства.

– Кое беше най-трудното състезание?
– Тук ще разделя трудността на две. Като състезание и участници най-трудно ми беше на т.нар. балканско първенство, отвореното за всички бойци и граплъри състезание в Белград – “Belgrade Open Championship”, което се провежда от доста години и събира бойци от всички държави на Балканският полуоствров: България, Сърбия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Албания, Гърция, а дори и Русия. Там преминах през доста трудни съперници.

Вторият начин на трудност е с подготовката, като най-трудна и усложнена ми беше тази за „Real Grappling Challenge 7“. След състезанието в Белград през септември се върнах с няколко отново възникнали стари травми, за които се налагаше да ходя на кинезитерапия, масажи и дори инжекции. Нямах много време да си почина, тъй като оставаха 2 месеца до състезанието в София. Категорията, за която свалях килограми и се подготвях в Белград беше 67,5кг и я бях свалил след бронзовият медал през Май взет от “Knjazevac Submission Only”, където бях в категория от 68кг. Но сега се налагаше да сваля за категория от 66кг, което беше доста трудно за мен, имайки в предвид, че за да се възстановя от травмите бях качил до 70кг в периода на лечение. Наложи се час преди Real Grappling Challenge, да тичам 45-50 мин крос, за да успея да сваля последните 600гр до категорията. От тази гледна точка ми бе по-трудно, тъй като и съперниците ми бяха доста добре подготвени млади момчета.

За да обобщя обаче, имайки в предвид обстоятелствата и съперниците ми, най-трудно определено ми беше в София. Затова ми е и най-сладко спечеленият медал.

– Какво да очакваме през 2019 година от теб?
– През 2019г. ще започна на пълни обороти тренировките, тъй като почивката по Коледните празници ми дойде добре, тонизора ме и се чувствам в добра форма. Ще прегледаме календарът със състезания през 2019г. с моят треньор и добър приятел, световният шампион по граплинг Ангел Караиванов, и ще преценим каква подготовка да започнем и кои състезания ще предпочетем спрямо подготвителният процес.

– Има ли интерес сред подрастващите към граплинга?
– За моя радост, а и на всички хора в България, занимаващи се с BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) и граплинг, има доста голям интерес през последните 1-2 години и все повече деца и юноши се появяват на татамито искащи да усвоят техники, които са гледали по телевизията. Нашият отбор “Martial Animals”, от 1г. има детска група, в която е добре дошло всяко дете, имащо желание да спортува. Ангел Караиванов обръща голямо внимание на подрастващите, като ги учи не само на бойни техники, а и на дисциплина, спортен начин на живот и характер. Юношите ни пък от своя страна тренират вече с нас рамо до рамо, което им помага доста и не случайно имаме медалисти, и сред тях, от състезания по граплинг и ММА.
Целта на Ангел и Martial Animals е да разпространим спортът до такова ниво в България, че да имаме професионални състезатели. С темповете, с които расте интересът се надяваме в близко бъдще да се създаде сериозен шампионат по БЖЖ и граплинг с наградни фондове, реклама и спонсори, които ще помагат на бойците да мерят сили на световната сцена с най-големите имена в бойните спортове.

– Изостави ли малко тренировките по празниците или двете неща могат да вървят ръка за ръка?
– Хаха, не бих казал, че изоставих тренировките, колкото и да ми беше трудно, имайки в предвид празничните маси, но по-скоро ги ограничих. Поддържам тонуса във фитнеса, като редувам силови и кръгови тренировки, за да не губя форма. Като цяло е трудно в Коледните дни да се стърпиш да не ядеш и да спазваш режим, но 1ч сутрин в залата е достатъчен ефектът на всички софри, през които минаваме в последните дни, да не е голям.

– Какво си пожелаваш за 2019 година?
– Здраве за мен и моите близки! Това е най-важното! Успехите идват само, ако си здрав.