Начало Видео Джуниър Асунцао към читателите на BOEC.BG: Грижете се за тялото си! (ВИДЕО)

Джуниър Асунцао към читателите на BOEC.BG: Грижете се за тялото си! (ВИДЕО)

Джуниър Асунцао към читателите на BOEC.BG: Грижете се за тялото си! (ВИДЕО)
0

Джуниър Асунцао е добре познат на феновете на бойните спортове по света. Роден в Бразилия, но израства в Маями заедно с двамата си братя и без баща. В юношеството си е тренирал бокс, джудо, муай тай и борба.

 

Дебютира в най-престижната верига в света за бойни спортове и изкуства – UFC през 2006-та година, като част от събитието UFC 64. Дотогава има само пет мача при професионалистите – 4 победи и една загуба. В леката категория на UFC записва също 5 мача, от които 2 победи и 3 загуби, а едно от пораженията му е от Нейт Диаз. Притежава титлите на други две престижни световни организации – the Xtreme Fighting Championships и King of the Cage. Също така е световен шампион по граплинг на Северно-американската асоциация, както и многократен шампион на САЩ по BJJ.

У нас той бе по покана на клуб „Pitbulls MMA” семинар пред родни състезатели по ММА и граплинг. Освен това той изгледа на живо и Източно-европейската купа по бразилско джу джицу, която се проведе в една от залите на Стадион Локомотив с участието на близо 200 бойци от четири държави. Освен това намери време да даде изключително любопитно интервю за „BOEC.BG“.

 

Г-н Асунцао, това е вашата трета визита в България, какви са вашите впечатления от тук и защо се върнахте?

Първо, благодаря ви за посрещането. Чувствам се сякаш съм у дома. Аз съм бразилец, но културите ни са много сходни. Много ми харесва. Винаги идвам тук с желание. Надявам се да дойда и догодина.

А какво е вашето впечатление от нашите бойци?

Харесват ми. Преди 5-6 години, когато дойдох за първи път тук, повече бяха все още твърде млади. Сега определено са популярни, както и ММА-я, бразилското джу джицу и всичко останало.

Каква е причината този път да сте тук?

Дойдох на кратко посещение, за съжаление няма да остана дълго. Идвам само за един семинар и освен това съм гост на Източно-европейски отворен шампионат по бразилско джу джицу.

Вие сте роден в Бразилия, но израствате в Маями, заедно с вашите братя Рафаел и Фреди. Как започнахте да се занимавате със смесени бойни изкуства?

Ние тренирахме цял живот… Трима братя, самотна майка… Просто трябваше да се занимаваме с нещо, а не да стоим вкъщи по цял ден. Беше приятно. Започнах да тренирам, когато бях на 12. Първо тренирах капоейра, това беше първият ми стил. Не знам дали го знаете. Прилича на танц, но всъщност много помага за координацията. Има много гимнастика в него. Това беше в началото – 93, 94-та. Като цяло аз израснах в залата. През целия ми живот съм бил там.

Но защо точно избрахте ММА, а не футбол например, все пак вие сте бразилец?

Страхотен въпрос. Както казах ние бяхме три момчета под един покрив и нашата майка искаше всеки от нас да тренира индивидуален спорт, защото бяхме трима. Тя не искаше да вършим всичко заедно, а бъдем индивидуални, за да се научим на нещо. Смесените бойни изкуства бяха добър вариант за нас, за да си изградим дисциплина и да стоим далеч от неприятностите.

Само две години след първия ви професионален ММА мач, вие правите дебют в една от най-елитните организации в света – UFC. Може ли да си спомните какво мина  през ума ви преди да влезете в клетката на UFC 64?

Да, направих своя дебют през 2006-та. Това беше първият ми мач. Тогава нямах много опит, Общо имах 5 професионални срещи. Поканиха ме да заместя един боец, който беше контузен. Аз бях в шок, в първия момент. Чувството да си сред топ професионалистите е много приятно. Винаги съм искал да участвам на UFC.

Вашият брат Рафаел е един от топ бойците в неговата дивизия в UFC сега. Вярвате ли, че някой ден може да спечели титлата?

Надявам се. Той стигна до номер 2 в света сега е 3 или 4-ти и наистина е един от най-добрите. Необходими са му точните битки, още няколко победи и мисля, че ще стигне до претенденската битка.

 

Печелил сте два шампионска пояса на две от водещите ММА дивизии. Смятате ли  ги за най-голямото ви професионално постижение или вашите успехи като треньор сега са по-важни за вас.

Това е страхотен въпрос. Не се определям просто като боец, мисля, че съм нещо повече. Харесва ми да преподавам, да работя с хора, с деца, да помагам на другите да постигат своите цели, да помагам на хората да се справят със своята несигурност. Понякога те искат просто да свалят килограми и аз им помагам за това. Да спечеля тези титли беше голям момент за мен. Но когато придобих черния си колан през 2007-ма беше също голямо постижение за мен. Няма да го нарека за най-голямото ми, но всички тези неща за мен са незабравими.

Кои са най-важните съвети, които давате на децата, с които работите?

Дисциплина – това е номер 1.  Номер две – намерете добър треньор. И трето – грижете се за вашето тяло. Това е нещо много важно за бойците, защото нашата кариера е кратка и може да се нараните много лесно. Вече мисля много за собствената сигурност. Използвайте правилната екипировка. Намерете добра зала, в която да тренирате, с добър инструктор. И отново грижете се за вашето тяло – това мога да кажа на младото поколение.

Колко трудни са тези спортове?

Доста е трудно. Трябва да превърнеш това в твой начин на живот. Не е просто да се биеше. Трябва да посветиш живота си на бойните спортове. Мисля, че това е велик начин да прекараш живота си. Както казах, не става дума просто да се биеш – трябва да се грижиш за тялото си, да се храниш правилно, да спиш добре, да тренираш. Иска се много дисциплина. Това са важни неща.

Тренирал сте с едни от най-големите имена в ММА, като Андерсон Силва и Лиото Мачида. Мислите ли, че и това е ключ към успеха и това да бъдеш шампион, или има някаква друга тайна?

Не, не мисля, че това да тренираш с шампиони ще те направи шампион. Трябва да се обградиш с важни хора – такива, които ще ти помогнат да постигнеш целите си. Да, тренирал съм с много големи имена и дори и за тях не е лесно. Но около тях има много добри треньори, които им помагат.

Какво се иска, за да си боец от UFC?

Съветът, който мога да дам на бойците, е да се учат постоянно. Вече има много начини да се учат. Да се занимават с различни стилове – кикбокс, бразилско джу джицу, граплинг, муай тай, борба, самбо. Може да правят различни неща 7 дни в седмицата. Моят съвет към младите е да намерите добро училище, добър отбор, добър треньор и да се учите с много дисциплина през цялото време. Почнете с бразилско джу джицу, например, след това преминете към бокс. Аз съм правил доста неща едновременно.

И кой е вашият любим?

Джу джицу.

Българските бойци достатъчно добри ли са, за да бъдат едни от най-добрите в света?

Да. Срещам се с много български момчета, които притежават класа, талант. Говоря за много момчета.

Какво искате да кажете на българските фенове на смесените бойни изкуства?

Благодаря ви, че ме поканихте тук. За трети път съм тук и се надявам пак да дойда. Прекрасно място. Продължавайте с добрата работа и се надявам скоро да ви видя отново.