Начало Интервюта Абсолютният световен шампион Захари Дамянов пред Boec.BG: В Русия идваме, за да покажем най-доброто от себе си

Абсолютният световен шампион Захари Дамянов пред Boec.BG: В Русия идваме, за да покажем най-доброто от себе си

Абсолютният световен шампион Захари Дамянов пред Boec.BG: В Русия идваме, за да покажем най-доброто от себе си
0

Часове преди началото на най-голямото събитие в киокушин – световното първенство на KWU Ви представяме едно страхотно интервю с голямата звезда на българският киокушин, абсолютният световен шампион и треньор на националния отбор – Захари Дамянов.

Boec.BG: Здравей, Захари. Благодарим ти, че ни допускаш по-близо до теб. Нямаш нужда от представяне – ти си действащ абсолютен световен шампион. Би ли обяснил за читателите ни защо тази титла всъщност е толкова важна и какъв е пътят до нея?

Захари: Здравейте! Абсолютното Световно Първенство е най-тежкото в света на киокушин. Провежда се веднъж на 4 години и 192 бойци от цял свят мерят сили в Абсолютна категория (няма ограничение в килограмите). В рамките на три дни шампионът трябва да спечели 8 срещи, за да получи титлата.

Boec.BG: Какво се случва през последните месеци с теб? Знаем, че наскоро отвори врати новата ти зала – има ли вече големи групи от трениращи?

Захари: На 05 декември ще стане точно една година от отварянето на клубът ми – „НИХОНТО“ , който е член към Българската карате киокушин федерация. За този период посещаемостта на трениращите е около 80 човека, като децата са близо 50, а големите са около 30. Това е добър показател, че залата се развива. Взехме участие в първото си състезание, което доведе и до първите медали.

Успоредно с тренировките в залата съм и треньор на националния отбор по карате киокушин. Съчетавам професионалните си задължения и със студентските си ангажименти към Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“.

Boec.BG: Като национален треньор, през тази година проведохте няколко лагера. Как преминаха те и каква е твоята оценка за националите ни, които взеха участие в тях?

Захари: Тази година направихме няколко лагера с националите, които преминаха в усърдни двуразови тренировки. Много съм взискателен към тренировъчния процес на националния отбор. Държа на дисциплината и на стриктното изпълнение на поставените от мен задачи. И съм изключително доволен от участниците ни, защото са много отдадени и дават всичко от себе си.

Boec.BG: Как преминава тренировъчният процес от самото начало за подготовката едно от най-големите и значими събития за тази година – Световното първенство на KWU?

Захари: Всичко върви по план. Тренировъчният процес преминава в идеални условия, които ни подсигуряват от Българската карате киокушин федерация. Тренировъчната програма е разработена от хора с богат опит в карате киокушин и се прилага индивидуално за всеки състезател, който ще участва в предстоящото световно първенство.

Boec.BG: Ако трябва да бъдеш максимално искрен в което не се съмняваме, колко големи са шансовете 11-те ни състезателя да спечелят максимално повече златни медали и би ли дал някаква прогноза?

Захари: Не съм от хората, които правят или се фокусират върху прогнози. И преди съм казвал, че не обичам да предричам какви са ни шансовете преди състезания от такъв ранг. Отиваме, за да покажем най-доброто от себе си, като сега както аз, така и състезателите ни, сме съсредоточени в подготовката. Надявам се всеки да даде максимума от себе си и да представи достойно България.

Boec.BG: Би ли дал оценка за изминалите вече състезания на националния отбор, като представяне, изявени състезатели и титли?

Захари: Тази година беше изключително успешна за националния ни отбор. Имаме медали от европейски и световни първенства. През октомври националите ни се върнаха от Европейското първенство на KWF в Полша с общо 13 медала, като 4 от тях златни! С 4 шампионски титли и още 9 медала си тръгнахме и от Откритото първенство по карате киокушин в Беларус в края на октомври.

Най-скорошното постижение за отбора са и титлите от Япония. От там състезателите ни се върнаха с общо 6 медала и едно голямо признание за нашата състезателка Станислава Бойчева. Тя стана абсолютна шампионка на турнира Аll Japan. Васил Димитров пък спечели златен медал в най-тежката категория от Световното първенство за младежи и девойки в Япония, а Яни Кръстев взе бронзов медал. Валентин Вълчанов и Мариела Любенова за малко не успяха да спечелят своите финали, но завоюваха вицешампионските титли. Валерия Лозанова пък се пребори и за втори медал от Япония, като спечели бронз в категорията кумите.

Колкото до изявените ни състезатели – участниците в целия национален отбор имат десетки медали и титли и вярваме много в тях!

Boec.BG: В някой от състезателите виждаш ли себе си като по-млад?

Захари: Във всеки един от тях забелязвам необходимите качества и умения. Състезателите ни са млади и амбициозни, виждам голям хъс в тях, и съм сигурен, че ако ако продължават със същата упоритост и постоянство, резултатите няма да закъснеят.

Boec.BG: Какво искаш да научат и да разберат националите ни от теб самия?

Захари: Искам да им предам, да ги науча, че карате киокушин е нещо повече от обикновен боен спорт. Той е цяла философия. Стремя се да ги уча да бъдат упорити, целеустремени, отдадени и непримирими. Да се изправят, независимо колко пъти падат, и да използват грешките си като опит, от който да се учат постоянно. Както е казал Сосай Ояма: „Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие).

Boec.BG: Всички знаем за големите ти успехи в киокушин – имаш всяка титла, която е възможно да се спечели. Но какво все още нямаш извън спорта, за което мечтаеш?

Захари: Досега се бях отдал на състезателната си кариера, загърбвайки личния си живот. Мисля, че сега е време да обърна малко повече внимание на него.

Boec.BG: Какво ще пожелаеш на читателите на Boec.BG?

Захари: Да спортуват, защото спортът е здраве. УС!