Начало Карате Историята на WAKO PRO (Част 1)

Историята на WAKO PRO (Част 1)

Историята на WAKO PRO (Част 1)
0

WAKO PRO е официално създадена през 1991 г. по време на заседание на Съвета на WAKO, проведено в Испания. Всичко се случва по време на европейските първенства, които организацията ръководи. Идеята е да се сложи край на загубата на най-добрите бойци.

След блестяща аматьорска кариера в организацията, редица ценни кадри решават, че е по-добре за тях да продължат като професионалисти в някой от така наречените „международни органи по кикбокс“, които крадат завършени бойци от WAKO.

„Необходими са минимум 5 години, за да се оформи добър боец. След 6 или 7 пък той вече може да бъде наречен звезда. А когато ти я вземат под носа… всичко се оказва напразно“, спомня си Еньо Фалсони (президент и основател на WAKO PRO).

Еньо Фалсони

С години Фалсони убеждава Георг Бръкнер (основател на WAKO) да се отвори профи секция в оргнизацията им, за да се избегне тази „щедрост“.

Албен Белински – първият българин спечелил световна титла на WAKO PRO през 1991 г.

През 1988 г. заедно с няколко свои приятели, Фалсони създава IKL (Междунродна Кикбоксова Лига) като отделно звено свързано към WAKO. Малко след това обаче, Георг Бръкнер (основател на WAKO) умира и Фалсони решава да се върне към първоначалната си идея. Но преди това е нужно да се случат някои неща.

Всъщност в раните години на ’80-те, преди създаването на IKL, Фалсони се опитва да направи сделка с Джо Корли, който по това време е председател на PKA (Професионална Карате Асоциация) на САЩ. Накратко, Фалсони иска да подпише официален договор, за да бъде PKA професионалното звено на WAKO. Двете организации трябвало да се сдвоят и да отговарят и да следят за развитието на спорта в световен мащаб.

Седрик Думбе също е шампион на WAKO PRO

Очаквайте втора част…

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.