Начало Карате Ивет Горанова спечели бронз на Световното по карате

Ивет Горанова спечели бронз на Световното по карате

Ивет Горанова спечели бронз на Световното по карате
0

Ивет Горанова спечели бронзовия медал в категория до 55 кг „кумите“ на Световното първенство по карате, което се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства.

Настоящата олимпийска шампионка поведе с 1:0 точки и прединство „сеншу“ срещу представителката на Люксембург – Дженифър Уорлинг. От екипът на Уорлинг подадоха контестация, но съдиите прецениха, че точка има. Малко по-късно в срещата опитната състезателка от Люксембург се върна в срещата, записвайки 1 точка.

Ипон на Ивет Горанова само 16 секунди преди края значеше почти сигурна победа и резултат 4:1. До края двете не си отбелязаха нови точки и така след 4:1 точки Ивет Горанова защити бронза си, който спечели на предходния световен шампионат на планетата, провел се в Мадрид през 2018 година.

Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха през цялото време. Щастлива съм въпреки, че бяхме дошли за златото. След Олимпийските игри нямах време за почивка. Беше трудно да се фокусирам за това първенство след Токио“, заяви Горанова след спечелването на медала пред Българска национална телевизия.

„Играла съм с тази противничка и съм я била 3 пъти. Мислех само за победата. Предните два дни бяха много тежки. Нямах време да се подготвя за срещата с американката, която загубих, защото имах само 3 минути почвка след тежкия сблъсък с Терлюга. Ако имах още време щях да обърна и да се класирам за финала„, добави още Горанова, заявявайки че оценява годината си като невероятна.

За последно Горанова и Уорлинг се срещнаха на олимпийската квалификация преди Игри в Токио и до успех тогава стогна именно българката.

Дженифър Упрлинг е носителка на пълен комплект медали от европейски първенства – златен, сребърен и бронзов. (злато от 2019 година, сребро от 2014 и бронз от 2015 година). Тя е и бронзова медалистка от Европейските игри в Минск през 2019 година.

Ивет Горанова е настояща олимпийска шампионка в категория до 55 кг „кумите“. Тя е настояща златна медалистка от Европейските игри в Беларус. 21-годишната българка има и два бронзови медала от световни шампионати и един бронз от Европейското първенство в Гуадалахара, Испания, през 2018 година.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно каратето ще бъде включено в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис, които ще се проведат през 2028 година.