Начало Карате Йошинмон шорин-рю карате чества 50-годишнина (СНИМКИ+ВИДЕО)

Йошинмон шорин-рю карате чества 50-годишнина (СНИМКИ+ВИДЕО)

Йошинмон шорин-рю карате чества 50-годишнина (СНИМКИ+ВИДЕО)
0

Този уикенд каратисти от цял свят се стекоха в Япония, за да отбележат половин вековния юбилей на един от стиловете на това бойно изкуство – йошинмон шорин-рю карате (Joshinmon Shorin Ryu Karate).

Този стил идва от Япония и е бил официално регистриран през 1969 г. За негов основоположник се води известният японски майстор по бойни изкуства Хошу Икеда, носител на 9-ти дан по карате-до и с титла „сошихан“ (върховен наставник). В буквален превод Йошинмон шоринрю карате означава „Врата на непоколебимия дух“. Школата се характеризира с три основни елемента – „ката“ (форма), „кобудо“ (владеене на традиционни оръжия) и „сей-тай“ (японски метод за енергични комплески).

Специално за 50-годишнината бе направен мащабен боен фестивал в Кагошима. В него имаше много състезания, семинари, изпити за степен и други. Сред многото световни делегации (САЩ, Австралия, Нова Зеландия, о. Мавриций, Сейшелските острови) бе и българската.

Наши каратеки се пробваха в състезанията по „ката“ и бяха много близо до финалите. В дисциплината „кумите“ завоювахме бронз след две тежки срещи срещу представители на домакините.

Новозеландската група представи традиционната „хака“ на откриването. Boec.BG ви преднася със снимки и видео на атмосфера от честванията.

И още за йошинмон шорин-рю карате. Названието има корени от окинавското карате като едно от основните му направления е именно Шорин-рю, за което основна заслуга има легендарният окинавски военно началник и майстор на китайски бойни изкуства Сакон Мацумура (1797-1889).

Създателят на стила йошинмон шорин-рю карате е Хошу Икеда. Той е роден на 18 май 1942 в Китай, когато там е бил на служба неговия баща. След това се преместват в град Кагошима, Япония. На 12 години Хошу Икеда става ученик на майстор Исами Тамотсу, който е глава на японската федерация по карате-до шориджирю. За няколко години той постига забележителни резултати и през 1965 година има честта да съпровожда майстор Тамотсу при визитата му в Китай. Това пътуване се оказва превратно в съзнанието на младия Икеда. Той започва усилено да се занимава с изучаване на основите на източната философия и медицина.

„Само хармонията между силата и разума ще отведе човека до съвършенство“ – това е основното мото на стила йошинмон карате. В стила йошинмон физическата подготовка е на втори план, спортните състезания са част от израстването на всеки един каратека, а педагогическата част е неразривно свързана с процеса на израстване. Теорията на карате йошинмон е насочена към реалноста и спортната част е необходима само като етап от обучението.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.