Начало Карате Медитацията в бойните спортове (ВИДЕО)
0

Медитацията в бойните спортове (ВИДЕО)

Медитацията в бойните спортове (ВИДЕО)
0

Когато човек започне да се занимава с йога или някое източно бойно изкуства, той си поставя за цел да подобри физическото си състояние или да постигне успехи в спорта. И това е първата стъпка.

По пътя към съвършенството обаче често се забравя за духовното развитие. А в един момент със сигурност идва осъзнаването, че духовното развитие е дори по-ценно от физическото. Привеждайки душевно състояние в хармония, човек непременно постига хармония с външния свят.

Ползите от медитацията са широко известни, включително и в бойните изкуства. Много признати майстори в цял свят започват тренировките си с медитация, която позволява спортиста да се настрои по правилния начин. Но концентрацията е само едно от качествата, които медитацията може да постигне.

Боец, който редовно упражнява медитативни практики, е в състояние да изпълнява действия с висока точност по време на двубой, да оценява ситуацията много по-бързо и да взема правилни решения. Той има психологическа устойчивост на външни влияния и лесно може да облекчи невропсихичния стрес.

Но всичко това не е гаранция за успех, когато става дума за победа в състезания.

По правило медитативните практики за начинаещите спортисти са статични – тези, които дават основа за навлизане в така нареченото Променено състояние на съзнанието. Тук се изучават дихателни практики и упражнения, техники за релаксация, поставят се основите на мирогледа на боеца.

Когато първият етап е овладян достатъчно, може да преминете към втория етап на бойната медитация – динамичната медитация. В нея се практикуват техники за бързо навлизане в бойно състояние, след това извършват упражнения, а като най-високо ниво на динамична медитация се смята боя със сянка.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.