Начало Карате Валери Димитров – обикновен човек с необикновени постижения!

Валери Димитров – обикновен човек с необикновени постижения!

Валери Димитров – обикновен човек с необикновени постижения!
0

Започнал да тренира карате шинкиокушин преди 21 години, днес сенсей Валери Димитров описва каратето като свой живот.

На 14 години се захваща с този спорт, защото като хлапе бил запален по екшън филмите.

„Тогава бяха много модерни филмите с Джеки Чан и Жан-Клод Ван Дам, исках да им подражавам и така започнах.

16 пъти шампион на Европа, три пъти световен и пет пъти шампион на България, носител на купи от световни и наши състезания, обявяван за спортист на годината на гр. Пловдив, спортист на месеца (Април 2013 за спечелването на 3-та световна титла), избран от всички спортни журналисти в България, единственият каратека в Залата на славата на български спорт (2009 г.)

На 34 години най-добрият български каратека, 4 дан, сенсей Валери Димитров е постигнал всичко в кариерата си, но въпреки това не може да си представи все още да приключи с каратето.

„Предполагам, че ще дойде момент, в което няма да съм толкова време в залата, но на този етап не мога да си представя живота без карате“.

Едно голямо признание за българския каратека от спортуващите шинкиокушин по целия свят е това, че са кръстили една от техниките с крак, използвани в този стил карате на Валери Димитров – „Валери кик“.

„Всеки път обяснявам, че не е мой този ритник, и че не съм го открил аз, а съм го видял от друг състезател. Този ритник е част от техниките в карате, които използваме всички и не съм го измислил аз“.

Но каратеките трениращи шинкиокушин наричат тази техника с крак „Валери кик“, тъй като той често използва този ритник, и то успешно.

Шампионът описва себе си като обикновен човек, който няма по-различно ежедневие от това на всички останали.

„Обичам да прекарвам време с двете си дъщери, със семейството си. Да ходя на кино, нищо по-различно и по-специално от това, което правят всички“.

Ежедневието на Валери обаче се променя преди състезание, когато се налага да прекарва повече време в тежки тренировки в залата.

„Състезанията ми са свързани на първо място с неща, които търся за самия себе си, а не за трофеи и купи. А и искам да мотивирам тези поколения, които са след мен да им дам едни пример да ги амбицирам, за да си повярват, че могат и да продължават“.

Въпреки че за шампиона с опит състезанията вече не са борба за титла, все пак той споделя колко е приятно да се качиш на почетната стълбичка и да чуеш химна на родината си.

„Не мога да го обясня с думи – много е приятно“.

Когато печели първата си европейска титла Валери е бил само на 19 години.

„Тогава още не знаех какво става. А сега при последната европейска титла усещам, че ми става все по-трудно и по-трудно, сигурно и с годините е свързано, но и по-младите състезатели просперират много и ми става все по-трудно да ги догонвам“, споделя шампионът.

Валери не е като останалите шампиони от който и да е спорт. Той е различен не само заради рекордния брой европейски и световни титли. Отличава го преди всичко скромността и човечността. Не търси слава и популярност, а просто прави това, което умее най-добре – да побеждава.

Въпреки 16-те европейски и трите световни титли сенсей Валери Димитров си остава обикновен човек, но с необикновени постижения.

Материалът е на Dcnews.bg

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.