Начало Други Националите ни по джудо заминаха за Европейската купа в Австрия
0

Националите ни по джудо заминаха за Европейската купа в Австрия

Националите ни по джудо заминаха за Европейската купа в Австрия
0

Националният ни отбор за юноши и девойки до 21 години замина за Лайбниц, Австрия където ще се проведе Европейската купа по джудо. 9 състезатели ще представят страната ни на форума, като в делегацията са и двама треньори – Георги Петров и Илиян Недков.

Цветелина Цветанова (44кг), Изабела Христова (57кг), Изабел Христова (63кг), Илина Стоянова (78кг), Денислав Иванов (60кг),Божидар Темелков (66кг),  Арман Мартирусян (66кг), Калоян Радлев (73кг) и Борис Георгиев (90кг) са джудистите, които ще участват в предстоящите дни на авторитетния и силен турнир.

В същото време от БФДжудо подготвят специално писмо до президентът на Световната федерация Мариус Визер с искане да се отпусне квота (уайлд кард) за Ивелина Илиева, която да участва на Олимпиадата в Рио.

„Мотивите ни за отпускане на въпросната квота на Ивелина са, че тя дълго време беше контузена и към момента е на 20-то място в световната ранглиста. Не попада в първите 16-т, които получават директно участие  за Игрите. Има подобни случаи в нашия спорт и джудисти вземат „уайлд кард” за големи първенства. Ивелина заслужава да бъде сред световния елит в Бразилия и ние като федерация сме длъжни да реагираме,  като напишем писмо с мотивите ни до шефа на централата Мариус Визер.

Само за сравнение ще кажа, че на предишната Олимпиада в Лондон, световната федерация беше дала към 20 такива квоти за различните държави, а състезател от Грузия стана олимпийски шампион благодарение на „уайлд кард”. Имаме добро име в световното джудо и дано да се вземе решение, което ще бъде в наша полза. Ако не бяха травмите на Илиева , тя без проблем щеше да бъде сред първите, които директно получават квота за Рио.”, заяви генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.
До момента имаме две сигурни квоти за Олимпидата в джудото. Ивайло Илиев (81кг) и Янислав Герчев 60кг). Илиев и Герчев се завърнаха от Анталия където им приключи лагера преди Европейската купа в Мадрид, която ще бъде на 4 и 5 юни в испанската столица.

В сръбския град Кикинда, Сърбия пък ще се проведе Балканското първенство за кадети. 20 състезатели от България ще участват на шампионата.

Този уикенд предстои и Държавното първенство по джудо. Спортната зала в Пазарджик ще бъде арена на битките за медалите в различните категории при момчета и момичета, юноши и девойки младша възраст, мъже и жени.