Начало Интервюта Станислава Бойчева – шампионката, която превъзмогна болката, за да прослави България

Станислава Бойчева – шампионката, която превъзмогна болката, за да прослави България

Станислава Бойчева – шампионката, която превъзмогна болката, за да прослави България
0

Станислава Бойчева* е родена през 1991-а година. Тя е възпитаничка на спортен клуб „Самурай Бургас“ и от 14 години тренира карате.

През 2013-та след редица контузии лекарите съветват Бойчева да прекрати състезателната си кариера. Тя се вслушва в техните съвети и за година и половина прекратява всякакви участия на спортни състезания.

В началото на 2015-та тя решава да рискува и се впуска в още един подготвителен цикъл. През октомври месец тя е възнаградена за куража и доблеста, които показва в продължение на една година, превъзмогвайки болката в името на една кауза – България.

Тя става световен шампион в най-тежкия стил – карате киокушин в руския град Хабаровск. По този начин вя вече е печелила всички останали възможни титли – била е европейска шампионка, както и шампион на Япония.

В интервюто си пред Boec.bg Станислава Бойчева разказва за живота си, за бъдещите си планове, както и за мотивацията да продължи да се състезава.

– Преди повече от месец спечели титлата на световното първенство по карате киокушин. Какво е чувството да чуеш българския химн пред повече от 7 000 зрители?

– Чувството не може да се опише с думи – уникално и несравнимо е! Сбъднато желание, гордост, удовлетворение и щастие …

– Във визитката Ви има титли от всички първенства – европейско, световно, дори сте шампион на Япония. Какво те мотивира да продължаваш да се състезаваш?
– Целите които си поставям винаги са ме водили и мотивирали, както и стремежът ми към развитие. За да си шампион ти трябва да носиш в себе си всичко това, както и да следваш пътя, който си избрал .

– Разбрах, че повече от година се състезаваш с контузия и дори лекарите са ти забранили да се биеш. Каква е точно контузията и обмисляла ли си да спреш да се състезаваш, въпреки че си само на 24 години?

– Травмите с времето се насъбират, не е лесно да тренираш с толкова контузии. Затова, както и по лекарски съвет, бях прекратила състезателна си кариера за година и половина, но мисълта за непокорения връх не ми даваше покой.. И така с настъпването на 2015-та година реших да рискувам и да се впусна в още един цикъл на подготовка и нещата се случиха – успешно при това. Явно важи максимата “почивката ражда шампиона“.

– Остава малко повече от един месец, каква година изпраща Станислава Бойчева?

–  Изпращам една успешна година, след дълга почивка се завърнах успешно, с вицеевропейска и световна титла.

– Какво ти предстои от тук насетне като състезания през 2016-та година?

– Сега обмислям обстойно възстановяване, както и да предам знанията си на бъдещите каратеки, с които в момента се занимавам. Календарът за 2016-та година все още не е излязъл, но едно от нещата, които съм планувала е да се подготвя за изпит за втори дан .

– Знам, че си последна година студент по право. Какви са бъдещите ти планове и мечтите по отношение на правото?

– Към настоящия момент искам успешно да си взема всички изпити, догодина имам държавни. Не искам да изпреварвам събития, стъпка по стъпка, тъй като искам да се развивам в тази сфера.

– Пътуваш до много далечни дестинации – има състезания в Русия, Япония. Как успяваш да покриеш тези разходи? Помага ли ти по някакъв начин държавата и в частност Министерството на младежта и спорта?

– Всички разходи се поемат от генералния ни спонсор ( Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество АРМЕЕЦ ), който се грижи за нас и помага киокушин да се развива така успешно в България. Благодарение на него имаме възможността да се подготвяме, пътуваме, а и освен това всички тренировки по цялата страна са абсолютно безплатни за всички трениращи.

– Как те възприемат хората в България и в чужбина. Много спортисти казват, че в чужбина ги приемат по-добре, отколкото тук. Подкрепяш ли ги?

– В моето обкръжение, хората ме познават и се гордеят с мен, но поради малката гласност, която ни дават родните медии, хората не знаят за успехите ни, което е жалко. В чужбина, в частност Япония, също ни уважават и много ни се радват.

– За финал какво би пожелала на читателите на Boec.bg?

– Пожелавам на всички, да са здрави, пожелавам им Весели коледни и новогодишни празници, да вярват в себе си , да преследват целите си и да мечтаят безранично..защото мечтите се сбъдват!

*Успехите на Станислава Бойчева

Тя има 16 златни медала от републикански първенства; бронзов медал при дебюта си през 2007-ма година на световното първенство за жени в Чиба, Япония; първо място на европейското първество за девойки в Германия през 2007 г. в категория до 55кг.

През 2008 г. тя успява да завоюва първо място в Лос Анжелис ( момичета 15-17години), трето място на световно първенство в Япония за момичета под 50 кг., първо място в Австрия за жени без категории, четвърто място на Америка оупън в Ню Йорк – жени под 55кг., както и второ място на Европейско първенство за девойки във Варна,категория до 55кг.

През 2009г. тя заема второ място в Лос Анжелис (жени под 55 кг.), първо място във Врослав, Полша (жени под 55кг.), трето място в Киев,Украйна на Европейско първенство за жени под 55 кг., трето място в Париж, Франция Европейско първенство без категории

През 2010 г. Станислава Бойчева печели първо място на Балканско първенство за жени в Гърция, второ място в Малага, Испания за жени, второ място на Европейско първенство за жени във Варна, категория под 55кг. Година по-късно тя заема и първо място на Европейско първенство за жени гр.Варна (KWF)

През 2012 г. успехите и са свързани с All Japan Шампионат на Япония, където заема първо място (жени -55кг.), както и на Европейско първенство в Сарагоса, Испания, където става шампионка в категория жени до 55 кг.

През 2013 г. тя печели РП , Купа Верея- Стара Загора – 1 място (55кг жени, а на Световно първенство KWU заема 3то място (жени).

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.