Начало Карате Тежък изпит за степени на финала на летния лагер по киокушин

Тежък изпит за степени на финала на летния лагер по киокушин

Тежък изпит за степени на финала на летния лагер по киокушин
0

За десета поредна година Българска карате киокушин федерация прие Международен технически лагер, завърши с тежки изпити за степени и детски турнир. Над 900 участници се подготвяха в най-твърдия стил в курортен комплекс “Камчия”.

В юбилейното издание, което БККФ организира заедно със Световния киокушин съюз (KWU) участваха каратеки от различни международни организации (KAN, WKO, IBK, IFK) и 13 държави – България, Япония, Азербайджан, Русия, Беларус, Украйна, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Словения, Франция, Полша и Сърбия.

20fec189237788e0b21a6e2c0ed6bfbf

Специално за събитието у нас пристигна японска делегация, водена от канчо Хацуо Рояма.

Директорът на Световната федерация по киокушин-кан беше и главният изпитващ за степени. Тази година в Камчия можеше да се вземе и ІІІ дан. Изпитът буквално “извади душите” на състезателите – от загрявката, през задължителните кати и боравенето с тояги (“бо”), до директните схватки кумите.

Сенсей Николай Рачев – национален представител на киокушин-кан, не скри отличните си впечатления от лагера в Камчия.

“Рекордният брой участници и треньори са безспорна атестация за юбилейното издание. Около 700 бойци се явиха на тестове за “кю” и “дан” – за повишаване на степени. Не всички успяха, но и това е незапомнено постижение”, каза сенсей Рачев.

1fe36cb2b9dc6577d7d61343e0ef74b9

“Стремим се да повишаваме качеството и конкуренцията на състезателите. За това са тези лагери. За това каним европейски и световни шампиони – не само наши, но и от чужбина. Нашият национален отбор също е в пълен състав, присъстват доказани специалисти – шихани, да черпим знания и майсторство от тях. Самият канчо Рояма не скри, че вижда прогрес в подготовката, в сравнение с първото му идване тук. А това вече е признание”, щастлив е сенсей Николай Рачев.

Той добави, че националите ще почиват малко след Камчия, след което идват турнирите – Япония, Беларус, Армения. Поканите са много, федерацията се старае да спечели медали и титли във всяко голямо първенство.

“БККФ се разраства, все повече нови клубове кандидатстват, състезателите от година на година се увеличават. Това е добре, щом има конкуренция, има и резултати. Надявам се следващите европейски и световни шампиони вече да са тук. Може дори да сме ги скъсали, но пък те ще докажат, че сме сбъркали като донесат титли”, завърши сенсей Рачев.

На свой ред генералният секретар на БККФ сенсей Пролет Василева коментира статистиката от Х международен лагер в Камчия.

“Тази година имаме над 900 участници от 13 държави. Идваха и от други градове за тренировки. На изпитите се явиха около 700 състезатели. Не всички минаха, но пък нивото е високо. Участниците бяха много подготвени и мотивирани. Тази година има и състезание за финал на съдийския семинар, воден от шихан Рамил Габасов (Русия) и сенсей Николай Рачев. Именно на турнира арбитрите в реално време оценяваха състезателите за ката и кумите”, доволна е сенсей Василева.

“Месец-два за националите ще има по-лек режим – европейско първенство в Холандия и откритият шампионат на Япония. Националите си работят по собствена програма, предстои лагер и за тях, след това разпределяме отборите за отделните турнири”, допълни тя.

“Виждаме тук новите европейски и световни шампиони. Юношите ни и девойките са сред големите имена в киокушин, имат европейски титли в не една федерация. Те са готови и за представителния ни тим. Киокушин се развива добре благодарение на този лагер. На изпита за данове се яви голяма част от националния отбор – тези, които сега влязоха там”, добави сенсей Василева.

Директорът на Световната федерация по киокушин-кан канчо Хацуо Рояма:

Българският киокушин се развива много успешно

– Канчо Рояма, развива ли се българския киокушин благодарение на лагери като този в Камчия?

– Преди 3 г. бях на този лагер. И като сравня тази класа на състезателите сега, съм много доволен и приятно изненадан. Нивото им се е повишило значително!

– Казахте, че това е бил прекрасен изпит за степени…

– Провеждам изпити в цял свят. И не мога да скрия, че тук равнището беше най-високо.

– Всеки от бойците ли заслужава по-висока степен?

– Разбира се! Изпитът не всеки може да вземе. Винаги ще има скъсан. Но всички се раздадоха, вложиха максимума от себе си. Затова съм убеден, че когато се върнат в залите си и 1 г. поработят върху себе си, ще дойдат по-подготвени, за да вземат по-високата степен.

– Носят ли българите киокушин в сърцето си?

– Да. Създателят Масутатсу Ояма е казал, че да паднеш в киокушин, е все едно да умреш. Загубата е равносилна на смърт. За да не се загуби вашите състезатели дават всичко от себе си. И виждам, че киокушин е в сърцата им!

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

/chernomore.bg

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.