Начало Карате Топ 7 на каратистите в UFC
0

Топ 7 на каратистите в UFC

Топ 7 на каратистите в UFC
0

Когато Ultimate Fighting Championship (UFC) започна пионерската идея да събере всички бойни изкуства от цял ​​свят и да ги остави да се бият в клетка, много от феновете си мислеха, че най-накрая ще разберем кое бойно изкуство е най-доброто.

Реалността обаче беше друга. С течение на годините станахме свидетели на това как едни стилове надделяваха над другите и обратно, а в съзнанието ни всичко ставаше все по-объркващо. Естествено, новите системи и методи за обучение следват невероятния растеж на ММА и се състоят главно от четири основни бойни изкуства: бокс, муай тай, бразилско джиу-джицу и борба.

Какво да кажем обаче за традиционните бойни изкуства? През последните две десетилетия много бойни изкуства се оказаха неефективни в ММА, но някои от тях попаднаха в тази категория по погрешка. Карате определено е едно от тях. Ако разгледаме по-отблизо историята на UFC и настоящата ситуация в промоцията, можем да видим, че каратето е повече от присъстващо там! Освен това бойците с опит в тренировките по карате са едни от най-вълнуващите и успешни!

Техниките за карате, използвани в ММА, непрекъснато се развиват и днес много бойци се обръщат към тези традиционни техники, за да подобрят своите поразителни умения. За разлика от основните кикбоксьори, каратистите са по-непредсказуеми, експлозивни и могат да атакуват от различни ъгли поради нестандартни движения.

Представяме ви едни от най-добрите каратеки в историята на UFC, чиито постижения в ММА помогнаха това традиционно бойно изкуство да стане още по-популярно.

Гай Мецгер
Бившият трикратен шампион в отворена категория на Pancrase и победител в Pancrase през 1996 г., Мецгер може да смята за най-запомнящия момент от кариерата си спечеленият шампионат в лека категория на UFC, когато победи Тито Ортис на финала на UFC 13.

Един от пионерите на UFC „Sandman“ има 6-ти дан черен колан в карате Киокушин и невероятна кариера в това бойно изкуство с рекорд 42-1 (40 KO!). През 1993 и 1994 г. Мецгер става световен шампион по карате фул контакт.

Робърт Уитакър
Въпреки загубата на титлата в UFC Уитакър все още е един от най-добрите бойци в средна категория, които MMA някога е виждал. По време на кариерата си в ММА той показа невероятна работа с крака и експлозивна сила, което, в комбинация с естествена сила, често води до нокаути.

Ефективният стил на бой на Уитакър се корени дълбоко в традиционните бойни изкуства. На седем години баща му го записва в училището по карате годжу-рю. След осем години тренировки и черен колан по годжу-рю и хапкидо, Робърт насочи вниманието си към ММА.

Бас Рутен
ММА легенда и един от пионерите в спорта. Рутен е известен с това, че стана шампион в тежка категория на UFC и отворен шампион на Pancrase.

Започва кариерата си в бойните изкуства в таекуон-до. След като получава черния колан 2-ри дан, премина към киокушинкай карате, където също стана притежател на черния пояс, но вече 5-ти дан. Рутен също се е представял професионално в японската борба и кикбокс.

Чък Лидел
Бившият шампион на UFC в полутежка категория Лидел е едно от най-разпознаваемите лица на ММА в света. Айсман е един от онези, които изведоха смесените бойни изкуства на следващото ниво, като спомогнаха за превръщането на този спорт в масовото течение.

На 12-годишна възраст Лидел започва да изучава коей-кан карате и все още практикува това бойно изкуство. В резултат на това той има черен колан, както и черен колан 8-ми дан в казукенбо.

Стивън Томпсън
Разглеждайки широката позиция и движение на бившия двукратен претендент за титлата в полусредна категория на UFC Томпсън, веднага може да се разбере какъв вид бойно изкуство е практикувал в миналото.

Томпсън израства в карате семейство и буквално прави първите си стъпки залата по този спорт. Под ръководството на баща си той започва да се представя в турнири по карате и кикбокс. Приключва с кикбокса непобеден – рекорд 58-0. Години тренировки по карате го докараха до 6-ти дан черен колан в джушин-рю кемпо.

Джордж Сейнт Пиер
Легендарният канадски бивш шампион на UFC в полусредна и средна категория Сен Пиер винаги носеше gi и лента за глава със символи на карате в октагона. В младостта си един от най-добрите бойци в историята на UFC се посвещава изцяло на карате и едва на 21 години получава черен колан в Киокушинкай. В бъдеще той повиши нивото си до 3-ти дан, а също така спечели черен колан по шидокан карате, хибридна смесица от джудо, карате и муай тай.

Лиото Мачида
Вероятно първият човек, който идва на ум, когато разглежда заглавието на тази статия, е Лиото Мачида. Този списък нямаше да бъде пълен без него. Благодарение на Мачида, такова традиционно бойно изкуство като карате се превърна в незаменим инструмент в поразителния компонент на ММА. Освен че е много интересен боец ​​сам по себе си, Мачида притежава UFC титлата в полутежка категория в разцвета на силите си.

„Дракона“ е син на майстора на карате шотокан Йошизо Мачида, който е високопоставен служител на Японската карате асоциация. Лиото започва с тренировките по карате на тригодишна възраст и само десет години по-късно получава черен колан. В момента той е горд собственик на черен колан от 3-ти дан в шотокан и отделя много време, за да сподели знанията си с по-младото поколение.