Начало Кикбокс и муай тай Как да калим пищялите за по-мощни ритници?

Как да калим пищялите за по-мощни ритници?

Как да калим пищялите за по-мощни ритници?
0

Муай тай бойците и кикбоксьорите са извести с това, че имат едни от най-тежките ритници от всички останали бойни спортове. Освен непрестанното усъвършенстване на техниката, бруталната сила в краката се дължи и на железните пищяли, които са подложени на изтезаващи тренировки и калене.

Знаем, че с тази статия няма да открием топлата вода за напредналите от вас, но ако някой тепърва е решил да се впуска в света на муай тая, кикбокса или каратето, то тази статия със сигурност ще му бъде полезна.

Как се каляват пищялите

Истината е, че няма универсална рецепта. Хубаво е да знаете това още от самото начало. Както всяко друго нещо в спорта, това което работи за един, може да не е ефикасно за друг. В крайна сметка всичко се свежда до постоянство, много тренировки и правилно възстановяване.

В случай, че започвате сега, трябва да знаете, че болката в краката, синините и подутините по краката са нещо нормално. Особено когато ритате по по-тежки чували. Това се дължи на липсата на правилна подготовка на крака. На първо време научете правилната техника и с времето надграждайте силата. Това ще ви бъде далеч по-полезно, отколкото да ритате с пълна сила по чувала. Така след два-три месеца ще усетите видимо подобрение в толеранса ви на болка.

Тренировки на по-тежък чувал

Работата на чувала е от изключително значение във всеки един боен спорт. Тя помага да развиете сила, кординация и баланс. В зависимост от това колко лека или тежка е крушата, ритниците по нея ще помогнат да заздравите пищялите си.

Всички най-добри бойци в Тайланд разполагат с кажи-речи брутално маваши-гери. А до там се стига с ежедневни повторения върху чувала. Така се изостря точността им, техниката им и каляването на краката им.

Всичко това изисква време, не става от днес за утре. Нито за следващия месец. Започнете с основните неща преди да усложните изпълненията и комбинациите.

Работа на лапи

Освен блъскането по чувала, работата с лапи е друг основен компонент в тренировките по муай тай и кикбокс. Тя помага за изостряне на реакците, по-лесното фокусиране, бързината и заздравяването на крайниците.

Именно там е най-удачно да дадете всичко от себе си, защото повечето лапи са по-меки от чувалите и може да вдигнете темпото и силата. Така ще подобрите кардиото и еластичността на мускулите си, правейки ги по-издръжливи на натоварването.

Различните видове лапи и щитове за ритници имат различни дизайни и начини на използване. Начинаещите е по-добре да „блъскат“ на по-меки лапи и по-големи и постепенно да преминат към по-твърди и по-малки.

Тичане

Изморително, но абсолютно задължително за всеки един боец. Професионалните муай тай бойци им се налага да тичат по 5-10 километра на ден в зависимост в какъв период от подготовката са.

В зависимост от интензиетата и темпото тичането подобрява не само вашата издръжливост, но също така заздравява костите и мускулите по краката ви. Също така ви помага да развиете бедрата и прасците, а така намалявате риска от контузии на фибулата и тибията.

Възстановяване

Всичко изписано до сега ще бъде без абсолютно никакво значение, ако не почивате пълноценно и правилно. Правилните хранителни добавки, храната, масажи, спане. Всичко това е също толкова важно, колкото са и тренировките ви. Почивката е от първостепенно значение за костите, мускулите и ставите. Мсукулите се късат в в залата и се правят в леглото.

Бойните спортове са много изтезаващи и когато ги практикуваме губим важни за тялото ни минерали, соли и други енергийни източници, който е важно да набавим после. Честите удари карат влакната на мускулите да се късат и синините и контузиите са нещо нормално. Затова е важно да почиваме и да знаеме кога да не се натоварваме, за да могат микроскопчините скъсвания да оздравеят и да станат по-здрави отпреди.

Няма да е лошо да увеличите приема на калций и витамин D, които спомага за изграждането на костната тъкан и предотвраяването на заболявания като остеопороза.