Приключи международният съдийски лагер на WAKO татами стилове | Boec.BG - онлайн медия за бойни спортове
Начало Кикбокс и муай тай Приключи международният съдийски лагер на WAKO татами стилове

Приключи международният съдийски лагер на WAKO татами стилове

Приключи международният съдийски лагер на WAKO татами стилове
0

Приключи международният съдийски лагер на WAKO татами стилове на който България бе домакин. Участие взеха 70 съдии от 22 държави включително България.
Впечатление направи че всички взели участие бяха изключително доволни от условията, които предоставихме като възможност за настаняване, храна, както и разбира се работа по направление съдийство по време на лагера.

За заключителен коментар потърсихме и Иван Иванов – ръководител съдии направление татами на БККБМТ, който бе така любезен да отговори на няколко наши кратки въпроса.

Здравейте г-н Иван Иванов. Бихте ли казали малко повече думи за това какво точно събитие се състоя в Банско през изминалите дни?

ОТГОВОР: В Терра Комплекс, близо до Банско се състоя за втора поредна година, международният съдийски лагер татами стилове на WAKO ( Световната асоциация на кикбокс федерациите ). В събитието се включиха 70 съдии от 22 държави, присъстваха и 10 от 11-те членове на съдийския комитет на WAKO татами стилове начело с Г-н Брайън Бек от Великобритания. Този лагер е част от програмата на WAKO за повишаване на квалификацията на татами съдиите. Миналата година бе проведен за първи път също в Банско като тогава присъстваха 58 съдии от 12 държави. Интересът към него става все по-голям, благодарение на отличните условия за работа и почивка, които осигуряваме, също така и на перфектната организация от наша страна.

Как ви се видя организацията и бихте ли направили съпоставка с такива събития организирани в чужбина?
ОТГОВОР: Организацията я видях и отвътре и отвън, тъй като бях отговорник-организатор на това събитие както от страна на съдийския комитет на WAKO, на който съм член, така и от страна на БККБМТ като ръководител направление съдии татами стилове. Справихме се блестящо, благодарение на подкрепата на БККБМТ, на ЗАД Армеец, на професионалната работа на Деница Миленкова и на Иван Георгиев, на прекрасните условия, които ни осигури домакинът Терра Компекс. Такива събития в чужбина досега не са организирани с изключение на опит за едно такова в Словения, но смея да твърдя, че успехът, който постигнахме ние, далеч надминава и най-смелите мечти на колегите-организатори на събитието там.

Какво е нивото на съдиите както на международно така и на местно ниво?
ОТГОВОР : WAKO разполага с много добри съдии, но за повишаване на качеството на съдийската работа са необходими доста повече, тъй като елементът екипност е основна предпоставка за успешното съдийство на татамито. Целта на този лагер е именно това – много повече качествени съдии, както на международно ниво, така и в националните федерации. За последните три години нивото и авторитетът на българските съдии по кикбокс татами стилове пораснаха сериозно. Миналата година бе ключова за нас. Успяхме да обновим съдийския апарат с нови мотивирани хора, други опитни но не съдийствали активно досега също се включиха. Разбира се новите съдии има много да учат и трупат опит, но прогресът, който показаха за една година ме кара да съм повече от оптимист. Вървим напред уверено и се развиваме. През 2017г трима български съдии попаднаха в ТОП-30 на татами съдиите на WAKO – Деница Миленкова, Митко Костадинов, Иван Иванов. През 2018 лицензираните международни съдии от трима станаха шест след като международен лиценз получиха Владимир Владимиров, Калин Мирчев, Цвети Константинова, които се представиха отлично на Световните купи на WAKO.

Какво предстои пред БККБМТ и WAKO?
ОТГОВОР : Пред БККБМТ предстоят последните състезания от националния и международния спортен календар на 2018г, вярвам че ще го приключим успешно. Почти съм сигурен че догодина ще потретим в Банско летния съдийски лагер на WAKO татами стилове вече като рeдовно и единствено по рода си събитие в официалния календар на WAKO. Пред WAKO предстои поредната напрегната година по пътя за олимпийско признание на кикбокса, вярвам че БККБМТ ще има своя немалък принос за успешното постигане на тази цел.