Начало Кикбокс и муай тай Рико Верхувен с две победи и трофей в една вечер

Рико Верхувен с две победи и трофей в една вечер

Рико Верхувен с две победи и трофей в една вечер
0

Рико Верхувен продължи победната си серия в GLORY и увеличи актива си на 20-сет успеха. Цели две победи бяха записани на сметката му в една вечер, след като шампионът по кикбокс в тежката категория взе участие в 4-странен турнир от програмата на GLORY 77.

31-годишната звезда трябваше да защитата пояса си срещу Джамал Бен Садик, но последният се оттегли заради контузия. Организаторите съумяха набързо да спретнат турнир с 4 бойци. Регламентът бе два полуфинала в 3-рундови срещи и финал от 3 рунда между победителите.

Верхувен вдигна шампионската купа след успех с единодушно съдийско решение в първия мач срещу Хесди Гергес и отказване на Тарик Хбабес във финала след края на първия рунд.

„Имам си трофей, супер!“ – възкликна Верхувен, когато получи купата от кикбокс легендата Реми Бонянски. – Бяха различни бойци и затова подходих различно. Минаваме през много трудни времена, заради пандемията и карантината, но се надявам феновете да са се наслаждавали.“


Как се разви турнирът:

В първия полуфинал Верхувен (56-10-0, 17 KO) се изправи срещу  Хесди Гергес (51-19-1, 24 KO). Противникът му бе по-лек с 12 килограма, но пък имаше превес в ръста с 4 сантиметра.

Рико подходи много умно в този двубой и максимално съхрани усилията си, предвид очакващата го втора среща по-късно вечерта. Холандската бойна машина държеше на дистанция опонента си и нанасяше при всеки удобен момент от мощните си лоу кикове. При един от тях в началото на втория рунд свали 36-годишния Гергес.

Верхувен играеше изключително спокойно и владееше положението през цялото време, като видимо дебнеше за удобния момент да нанесе поразяващ удар. Опитите на Хесди да нацели тялото на шампиона с лоу кик всеки път водеха до засрещане със светкавичен ляв прав. Гергес все пак се оказа по-активен с краката през втория рунд, но арсеналът на Рико бе по-комбинативен.

В третия рунд Верхувен реши да не рискува със съдийското решение и с агресивен стил притисна опонента си за пореден път в ъгъла. При един непозволен удар, Рико се извини, като двамата демонстрираха огромно спортсменство и уважение в срещата.

Впечатляващ дебют в GLORY направи Тарик Хбабес. 26-годишният боец от Мароко достигна до финала, след като надделя над холандеца Леви Рихтерс с неединодушно решение.

Двамата бойци предложиха здрав бой от първата до последната секунда. Рихтерс, който е победител от подобен 4-странен турнир в дебюта си в GLORY и влезе в мача като непобеден (11 поредни успеха), разчиташе на опасните си колена, докато 16-сантиметра по-ниският му съперник разчиташе на боксовия си стил.

„Танка“ от Мароко опитваше да свали гарда на 25-годишния холандец с тежки удари в областта на дробовете. Леви отвръщаше с комбинация от кикове и десни крошета, но не успя да разклати дебютанта, който изненада с агресивен стил.

Във втория рунд Леви вкара летящо коляно, но бе засечен и свален с левачката на „Танка“. Последва серия от ъперкъти на мароканеца, който притисна съперника си в ъгъла и започна да нанася мощни удари от близка дистанция.

Превесът на Тарик продължи и в третия рунд, когато видимо той бе добил и повече самочувствие и увереност. Минути преди края холандският кикбоксьор успя да разклати „Танка“ със силно дясно кроше, но съперникът му впечатляващо се задържа на краката си, а ръката му бе вдигната след последния гонг.

Финалът: Рико Верхувен срещу Тарик Хбабес

За разлика от първия мач Рико Верхувен не се пестеше от първата секунда, но внимаваше за близката дистанция, където опонента му ставаше опасен. „Танка“ от Мароко не се притесни от опита на шампиона и пробва да го притисне с боксовите си комбинации. Холандският шампион бе предупреден от съдията след нанасяне на непозволен удар в тила.

Верхувен на два пъти свали Хбабес с лоу кик в края на първия рунд. По време на почивката се оказа, че дебютантът има контузия и той се отказа да продължи. Така победата бе присъдена на шампиона в тежката категория с технически нокаут.

„Беше добър мач, но труден. Беше тотално различно от това, което очаквах. Той много се движеше по ринга. Той наистина дойде да се бие и беше отворена битка. Беше добре. Беше нещо различно за мен“, коментира след срещата Рико.

Последната загуба на Верхувен е от 2012-та срещу Семи Шилт на GLORY 4. В продължение на 9 години холандецът не познава загубата.