Начало Кикбокс и муай тай Самарт Паякарун: Все повече хора обичат и практикуват муай тай

Самарт Паякарун: Все повече хора обичат и практикуват муай тай

Самарт Паякарун: Все повече хора обичат и практикуват муай тай
0

Самарт Паякарун е жива легенда в световния муай тай. Роден е през 1962 г. в Бакпрапонг, Тайланд. Многократен шампион на Lumpinee стадион в 4 различни категории. Много харесван и обичан от всички любители на този спорт, заради своя уникален и изключително техничен стил. Визитката на Паякарун е изключително любопитна, защото освен изявен майстор в този спорт, той е и световен шампион по бокс на WBC през 1986. Освен това има актьорска и музикална кариера.

Самарт Паякарун за първи път е на посещение в България, специално по покана на Българската Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай. Повод за визитата му е участието в престижния семинар във Варна с най-добрите родни състезатели и треньори в този спорт. Лагерът ще продържи до неделя, 14-ти октомври в Двореца на културата и спорта.

Тайландската муай тай легенда говори специално за Boec.BG:

„Имаме страхотно сътрудничество с Българската Конфедерация по Кикбокс и Муай тай. Тук съм за първи път и то по тяхна покана, за да водя семинара и да уча вашите бойци на техника от най-високо ниво.  Знам, че българските бойци са много корави и са сред топ състезателите в Европа“, сподели многократният шампион.

На въпрос що за спорт е муай тай, Пакарун посочва: „Това е изключителен спорт и може би най-опасният. Този спорт е номер 1 в родината ми – Тайланд. Муай тай не се е променил особено много през годините, разликите са съвсем малки сега в сравнение с миналото. Може би стана малко по-рисков спорт. Също така стана по-популярен на международно ниво, практикува се в много повече страни. Всъщност вече много са хората, които искат да се научат поне малко и доста от тях идват до Тайланд, за да се докоснат истински до този спорт.“

Самарт Паякарун признава, че е започнал да практикува този спорт на 10 години. „Всичко, което съм днес и което се е случило в живота ми дължа на муай тай – славата, кариерата, прехраната. Моите родители ме насърчаваха – и мен и братята ми. Всички сме свързани с този спорт“, разказва легендата.

А какъв съвет дава на българските фенове на муай тай и на всички, които го практикуват: „Първото и най-важно нещо е да обичаш и да харесваш муай тай. И са необходими много-много тренировки и пълна концентрация.“