Начало Кикбокс и муай тай Защо Мишо Велчовски легна във фризер с ледена вода? (ВИДЕО)

Защо Мишо Велчовски легна във фризер с ледена вода? (ВИДЕО)

Защо Мишо Велчовски легна във фризер с ледена вода? (ВИДЕО)
0

Михаил Велчовски набързо се превърна в една от звездите на SENSHI, след като спечели две поредни награди за „Боен дух“ в последните няколко издания на международната галавечер. Това ни накара да обърнем още по-специално внимание на нещата, които прави и извън ринга, а последното, което предизвика интереса ни, е фризера с ледена вода, в който легна след последния си мач срещу Мехди Бенадия. Каква е причината обаче?

Това всъщност е една от основните разлики между професионалния и аматьорския спорт. Ако един обикновен човек тренира по 3-4 пъти седмично, то за атлети от ранга на Велчовски понякога 3 тренировки може да се съберат в рамките на един-единствен ден. Това оказва огромно влияние върху тялото и неминуемо води до претоварване на мускулатурата. Именно тук ледената баня идва на помощ.

Михаил Велчовски се справи с изключително техничния Аюб Бенадия

Физическото натоварване води до микро-разкъсвания на мускулни влакна и това е съвсем естествен процес при растежа. В резултат се получава възпаление и организмът се опитва да възстанови разкъсаните влакна и така повишава температурата си. Оттам идват и болките, които най-често се усещат като мускулна треска. Студената вода пресича възпаленията и така се превръща в естествено обезболяващо, за да може по-безболезнено да преминем през процеса по развиване на мускулатурата.

Вторичният положителен ефект е върху изгарянето на мазнини. Редица треньори препоръчват подобна терапия и за хора, които искат да отслабнат, но само и единствено след интензивна тренировка.

Мишо Велчовски, наред с повечето професионални състезатели в бойните спортове по света, минават задължително през леденото корито. Едни обаче посещават спа-центрове, други разполагат с вани в спортните зали, а трети ползват подръчни материали… като фризера от видеото.