Начало ММА 200 долара е бил хонорарът на първия българин в UFC Валери „Вал“ Игнатов

200 долара е бил хонорарът на първия българин в UFC Валери „Вал“ Игнатов

200 долара е бил хонорарът на първия българин в UFC Валери „Вал“ Игнатов
0

Валери „Вал“ Игнатов е сред пионерите на смесените бойни изкуства. Той е първият българин с мач в най-популярната ММА верига в света UFC.

Иганов е роден в София и тръгва в спорта с футбол, като играе в школата на „Искър“. След като гледа филма „Непобедимия“ решава да се запише на самбо. Започва да тренира джудо и самбо към ЦСКА. Става пет пъти републикански шампион по самбо при подрастващите има и сребърен медал от световно и европейско първенство за юноши.

Заминава за САЩ преди 25 години, малко след като е навършил 20 години. Първата му работа е да… чисти тоалетни. Установява се в Калифорния, където започва да тренира братята Нейт и Ник Диаз. Ник тогава е бил на 16 години

„Неговият брат Нейт беше малко момче. Срамежлив. Стоеше на ъгъла на тепиха и гледаше какво прави големият брат. Ник показа талант. Нейт също. Те се готвеха през деня и през нощта. Събуждаха се в 3 сутринта и бягаха по 10 км – сподели Валери Игнатов.“

Докато днес бойците печелят милиони за участието си в UFC, хонорарът на “Вал“ е бил 200 щатски долара.

Какви удари под пояса е преживял, как Ник Диас е бил приспан преди мача с Джордж Сейнт Пиер и колко големи са шансовете на Благой Иванов–Багата да стане шампион на UFC, вижте в интервюто за YouTube канала Спортната джунгла: