Начало ММА Десетте момента, които промениха правилата на ММА (Част I)

Десетте момента, които промениха правилата на ММА (Част I)

Десетте момента, които промениха правилата на ММА (Част I)
0

Смесените бойни изкуства търпят непрестанно развитие. Преди 20 години правилата им изобщо не са това, което всички гледаме днес. Събрахме десетте любопитни сблъсъка, след които играта никога няма да е същата.

Намазването на Джордж Сейнт Пиер

До UFC 94 бойците са мазани с вазелин след всеки рунд в ъгъла си. Тогава Джи Ес Пи нарушава правилата сериозно и в началото на третия рунд е принуден да се избърше целия с кърпа. Би Джей Пен е бесен, защото във втори рунд играе срещу съперник, чиито рамена и гръб са намазани. Все пак в този спорт има елементи на борба и граплинг – така канадецът има сериозно предимство. След мача Сейнт Пиер твърди, че вазелинът е попаднал инцидентно по него: „Не съм се мазал сам, не съм измамник“. Впоследствие от UFC промениха правилата. Това се случи на 7 февруари 2009 година. Вече само неутрален кътмен може да третира лицата на бойците.

twitter.com

Слиповете на Денис Холман

Отвратително. Така определя Дейна Уайт облеклото на Холман на UFC 133. Русокосият боец влиза в октагона с ретро сини слипове (или ретро бански), които очертават пакета му. След галата самият състезател признава, че е загубил бас. Дори и днес, ако напишете „Dennis Hallman shorts“ в Гугъл, ще ви излязат предимно снимки на ММА боеца от въпросната галавечер. Освободен е от Дейна Уайт, въпреки че печели при последното си участие в UFC. Е, шортите на бойците в наши дни няма как да са толкова къси.

Вертикалните удари с лакът (12-6)

Техниката е забранена най-вече заради битката между Брад Гейбриъл и Гаян МакГий (2006 година). МакГий засипва съперника си със серия от брутални удари с лакът отгоре надолу, а докторът в близост до октагона останал шокиран от видяното. След битката апелирал ако не всички попадения с лакът, поне този вид да бъдат забранени завинаги. Джо Роган често лансира теорията, че истинската причина идва от традиционните бойни изкуства, където мъже чупят твърди предмети чрез вертикални удари с лакът.

Изхвърлянето на противник от клетката

Веднага след началото на битката си на „UFC: The Ultimate Ultimate 2“ Танк Абот се втурва към Стив Нелмарк и го вдига във въздуха. Публиката е шокирана, когато огромният мъж повдига като перце противника си и опитва да го изхвърли извън клетката. И дори е на път да го стори – Нелмарк е на няколко сантиметра от унижението, но по чудо се задържа. Мигновено след края на срещата е решено, че всякакви опити за подобно изхвърляне водят до дисквалификация. Никой не иска боец да падне по глава от няколко метра върху метална платформа… навярно не сте подозирали за такава забрана в UFC.

Сграбчване на шортите на противника

Двама от пионерите на ММА – Пат Милетич и Майки Гарнет, налагат това правило с боя си през 1998 година. Съперниците не спират да държат шортите си, като мачът се превръща в крайно комичен. Преди тях не се е смятало за необходимо да бъде въвеждана подобна мярка, особено като се вземе предвид, че в други спортове като бразилско джу-джицу това е нещо нормално.

Очаквайте втора част.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.