Начало ММА Една българска детска учителка на ММА ринга
0

Една българска детска учителка на ММА ринга

Една българска детска учителка на ММА ринга
0

През деня тя е възпитател в столична градина, но изпрати ли последното детенце в прегръдките на майка му под съпровода на „Зайченцето бяло”, моментално хуква към спортната зала. Там сменя апликациите с гланцова хартия и моделирането с пластелин с каска и протектори за ръце, пише „Монитор“. Анита Доганова има необичайна страст за 27-годишна дама с профил педагогика – тя е ММА състезател, който следва спартански режим на тренировки и може с едно завъртане на дланта си да просне в хоризонтално положение всеки досадник, решил да се добере до телефонния й номер с реплика от типа на „Хубави крака. В колко отварят?”.

Уменията си на ринга тя ще покаже на 2 юни в рамките на Spartacus Fighting Championship, който ще събере част от най-елитните бойци на Европа в София. Мястото на събитието е площад „Александър Невски”, а представянето на участниците ще бъде гарнирано с голям концерт. Фолклорни състави ще обгрижват хореографията при въвеждането на всеки боец, а до опонента си той ще стигне под съпровода на гайда и трибагреника ни. Преди гала вечерта на 3 юни феновете ще могат да се насладят Бага-тур демонстрации, които в същността си са възстановки на прабългарски сражения. Анита пази в тайна самоличността на съперника си, но вече се готви интензивно за сблъсъка им пред рефери от веригите UFC и Belatoor. “Този спорт изисква упоритост, инат и абсолютен фокус. Комбинира борба, кикбокс, бокс. Бях на 19, когато продължих образованието си в Благоевград. Там намерих клуб по ММА и така се запалих. От три години вече съм професионален състезател”, казва Доганова.

Spartacus Fighting Championship ще включва 8 или 9 срещи, като специално за шоуто от САЩ ще пристигне Марк Маркхам – водещ на световни титли по бокс, на олимпиадата в Рио и на много ММА събития от голям калибър. Месец преди заветния мач Доганова ще сее крошета в залата и сутрин, и вечер, за да е в перфектна кондиция. Тя тушира предразсъдъците, че жените в този спорт са анаболни квадрати, чиято грация може да бъде открита само с помощта на компас и фенерче.

„ММА разива хармонично всяка част от тялото, дава страхотен тонус и калява волята. Дамите в категория до 60 кг изглеждат страхотно. Аз съм 57 кг и се стремя да сваля до 52 кг, защото отслабването придава съвсем друга динамика на играта”, споделя Анита. Преди мач тя спазва и строг хранителен режим. Изхвърля от менюто си тестените и пържените храни, бойкотира бързата закуска и алкохола. Единственото изкушение, което си позволява, е шоколад, защото е бърз въглехидрат.

Набляга на суровите зеленчуци, пилешкото и рибата, а минимумът от осем часа сън е жизнено важен за доброто й представяне на ринга.

В свободното си време обича да готви, като има афинитет към пастата и картофите във всякакви вкусови вариации. „Сутрините през уикенда това ми действа почти медитативно – да направя нещо вкусно за приятеля или семейството си. Иначе обичам да танцувам, предимно хора и напоследък старателно разучавам различни. Да отида на кино или на планински поход извън София също ми помага да се презаредя и да изключа от работния и тренировъчен режим.”, обяснява Доганова. Тя е фен на българската музика, като начело на личния й плейлист стоят дискографиите на „Сигнал” и D2. Мъжът до нея споделя страстта й към ММА, а първата им среща е в залата, в която тренират. „Предпочитам да не виждам близките ми на скамейката по време на мач, това ме напряга допълнително. Единствения човек, който идва да гледа, е приятелят ми, защото е наясно с нивото на адреналин в този спорт.”, издава Доганова.

Работата й с малчугани й припомня ежедневно истински важните неща в живота – да имаш сетивността да се зарадваш на първото кокиче след дългата зима, да празнуваш първата си рисунка с тебешир като награждаване с олимпийски медал, да прегръщаш без повод и да гледаш на всичко, което те заобикаля, като на дар. „С децата съм по-скоро приятел, отколкото строг авторитет. Ако не споделяш тяхното пламъче и не трептите на една забавна честота, няма как да имате диалог и да се случат нещата. Занимавам се с дечица от 3 до 4 години и всеки ден ме изненадват с нещо – от рисунка до камъче, което са намерили на улицата. Едно от последните мили неща, с които изразиха любовта си, бе да ми подарят шоколадова паричка”, усмихва се Анита.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.