Начало ММА Лий Мъри – ММА боецът, който открадна 50 милиона паунда
0

Лий Мъри – ММА боецът, който открадна 50 милиона паунда

Лий Мъри – ММА боецът, който открадна 50 милиона паунда
0

Роденият на 12-и ноември, 1977-а Лий Брахим Мъри-Ламрани бе един от най-обещаващите ММА бойци от Великобритания, но пътят му го отведе до африкански затвор, а не титла на UFC. Как се случи това?

Англичанинът с марокански корени прави дебюта си в UFC на 31-и януари, 2004-а след седем победи в девет професионални срещи. Той записва победа със събмишън над опитния ветеран Хорхе Ривера, а освен с представянето си в клетката, той впечатлява и с излизането си до октагона – Мъри извървява пътя до клетката със затворническа униформа и маска на лицето му в стил Ханибал Лектър. Британецът показва и умения на микрофона след битката и по всичко личи, че може и да е следващата голяма звезда на UFC.

Той изиграва само един двуой след това (загуба от Андерсън Силва), като кариерата му е прекратена поради две злощастни събития в живота му. На 28-и септември, 2005-а Мъри е намушкан няколко пъти по време на улично сбиване. Докторите спасяват живота му на четири пъти по време на дълга операция. Мъри е наръган в областта на гръдния кош. Той оцелява, но това е краят на ММА кариерата му. Мнозина смятат, че случилото се във вечерта на 28-и септември е една от причините той да се завърне към криминалното си минало.

Още от юношеските си години Мъри посещава интерната и изправителни институции. Той е хващан с наркотици от местните полицаи, а след като навършва 18-годишна възраст срещу него се повдигат и обвинения за грабеж, побой на пътя и други. Буйният му нрав и склоността му към насилие биват регулирани донякъде от тренировките му в бойните спортове, но след края на ММА кариерата си, Мъри извършва тежко престъпление, което го праща зад решетките за дълго време.

Мъри и неговата банда открадват близо 53 милиона паунда! Този обир е считан за най-големия в историята на Великобритания. На 21-и февруари 2006-а Мъри и бандата му отвличат управителя на клон на веригата за услуги за сигурност „Securitas“ и неговото семейство. Те го принуждават да им осигури достъп до парите в брой, които са пазени в клона на „Securitas“ в Тонбридж, Кент. Бандата държи за заложници още 14 служители на клона и излиза с близо 53 милиона паунда в кеш.

Над 30 ареста са извършени в следващите 3 години, но близо 30 милиона паунда остават ненамерени. Полицията на Великобритания достига го ареста на Мъри в столицата на Мароко, Рабат, с помощ от местните власти само няколко месеца след обира. Бившият ММА боец пазарува в мола, когато при специализирана акция бива арестуван. Английските власти искат да екстрадират Мъри на Острова, но молбите им са отхърлени, тъй като Мъри е марокански гражданин. Изборът му да се крие и да харчи парите си именно в африканската държава изглежда на пръв поглед добър, защото първоначалната му присъда е много по-лека от тази на „колегите“ му.

През юни, 2010-а той е осъден на 10 години за участието му в грабежа на клона на „Securitas“, а след няколко месеца присъдата му е удължена на 25 години. Той е един от двамата осъдени за грабежа, които не получават доживотна присъда.

През 2018-а Мъри дава интервю от затвора, в което казва, че се подготвя и тренира усилено за завръщане към ММА. Той допълва, че се надява краля на Мароко, Мохамед VI, да го помилва.

тагове:
Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".