Начало ММА UFC навърши 30 години, как започна всичко за най-голямата ММА организация? (ВИДЕО)

UFC навърши 30 години, как започна всичко за най-голямата ММА организация? (ВИДЕО)

UFC навърши 30 години, как започна всичко за най-голямата ММА организация? (ВИДЕО)
0

Новата 2023-а година е ново начало, но и важен времеви момент за смесените бойни изкуства. През ноември 1993-а година се организира и провежда първото събитие на най-голямата ММА организация в света – Ultimate Fighting Championship. Мнозина бойци и фенове твърдят, че именно това е било повратна точка за спорта, след което той започва да печели милиони привърженици, а хиляди бойци насочват вниманието си към това ново за времето си единоборство.

30 години по-късно UFC пусна видео, което да напомни за тези първи мигове от неговата ера, което озаглави „Променяме играта от 1993-а“. Клипът ни отвежда назад през годините, в които първите двубои са сблъсъци на стилове, хора с различно тегло и различно ниво на атлетизъм. Припомня се и феноменалното представяне на Хойс Грейси, който става първия победител на организацията, след като побеждава в една вечер няколко съперници. Впоследствие Хойс ще повтори успеха си в UFC 2 и UFC 4, след което Бразилското джу-джицу ще се бетонира като боен стил, с който всички ще трябва да се съобразяват. Арт Дейви разказва интересна история за това кой от известните братя Грейси да се бие в организацията.

„Исках Хиксън и Хориън Грейси в UFC. Те да се състезават. Тогава Хориън ми каза – „Забрави за личните проблеми, които имам с Хиксън, но смятам за по-добре Хойс да отиде.“ Попитах го защо смята така, а той ми каза, че Хойс е малко момче с бяло ги и ако той спечели ще се получи нещо от сорта на Брус Ли да победи. Един вид по-дребен мъж с умение да победи по-голям човек. Грейси искаха да докажат, че умението им ще успее да доминира“, разказва Дейви.

По това време Хиксън е доминантен боец с впечатляваща статистика в ММА и непобеден в джу-джицу мачове. Хойс няма авторитета на брат си, но има умения. И ефектът е постигнат. Така първите ММА двубои под шапката на организацията са реклама на Грейси и тяхното джу-джицу. След това школите им се роят в САЩ, а впоследствие се разпространяват в цяла Европа и Азия.

„Кен Шамрок приличаше на Капитан Америка. Имаше симпатично лице, голяма челюст, мускули. Ако той беше спечелил, не съм сигурен, че щяхме да си говорим сега“, продължава коментара си Арт Дейви, визирайки първия мач между Кен и Хойс. Хойс успява да го удуши и да покаже, че техниката може да победи силата. Според мнозина това е било сериозен активатор на зрителския интерес по онова време.

Най-вероятно UFC подготвя нещо за 30-годишнината си, но президента на организацията Дейна Уайт все още не е разкрил от какво естество ще бъдат празненствата и отбелязването на третото десетилетие от началото на живота на американската бойна верига. Със сигурност компанията няма да остане няма за тази годишнина, така че есента на 2023-а година вероятно ще бъде грандиозна.

тагове: