Начало ММА В САЩ въвеждат ново правило за край на мача след бъркане в очите

В САЩ въвеждат ново правило за край на мача след бъркане в очите

В САЩ въвеждат ново правило за край на мача след бъркане в очите
0

Асоциацията на боксовите комисии в САЩ прие ново правило, което касае изхода на ММА среща след волно или неовлно бъркане в очите.

Това се случи в сряда на годишното заседание на конторлния орган на бойните спортове в САЩ. Членовете на „ABC“ (Association of Boxing Commissions) реши, че бойците, чието зрение е било увредено поради бъркане в очите, ще имат 5 минути на разположение, за да възстановят виждането си.

Подобна е процедурата в големите ММА вериги в Щатите, когато боец получи удар в слабините.

Досега решението за спиране или продължаване на мача лежеше почти изцяло на плещите на реферите, които трябваше да преценяват на момента колко време за възстановяване да дадат на наранения състезател. Често пъти битките приключваха рано-рано след въпросния инцидент, тъй като бойците нямаха въпросния времеви толеранс.

Анди Фостър, който е председател на Атлетическата комисия на щата Калифорния заяви, че новия регламент влиза в сила незабавно, което означава, че то може да „дебютира“ още този уикенд, когато ще се проведе UFC 277.

„Пострадалият боец ще има на разположение 5 минути, за да оправи виждането си. Ако медицинското лице потвърди, че зрението на състезателя позволява мача да продължи и боецът заяви, че може да се бие, реферът възстановява двубоя. Ако боецът не успее да се възстанови след 5-минутния период, битката не може да бъде рестартирана, а крайният изход от двубоя ще бъде определен в зависимост от това в кой рунд се намира мача“.

Проблемът с бъркането в очите на ММА състезателите е сложен и датира от доста време, а главната причина за него е дизайнът на ръкавиците, с които повечето вериги си служат.