Начало ММА Велико! Първа победа за Благой Иванов в UFC

Велико! Първа победа за Благой Иванов в UFC

Велико! Първа победа за Благой Иванов в UFC
0

Благой Иванов-Багата постигна първата си победа в най-престижната организация за смесени бойни изкуства в света UFC. Българският боец победи американеца Бен Ротуел след единодушно съдийско решение.  3-рундовата битка между двамата в тежката категория бе трета от основната бойна карта на UFC Fight Night 146 в Учита, Канзас (САЩ).

Ето как се разви срещата:

ПЪРВА ЧАСТ: Иванов, който се появи в залата под звуците на „Притури се планината“ на Стефка Съботинова и загърнат с българския флаг, тръгна началните секунди енергично и подвижно срещу 37-годишния Ротуел, но предпазливо откъм удари. В един момент в началото Багата загуби за кратко равновесие, но Ротуел не се възползва от ситуацията. След първите три муните, в които двамата по-скоро бяха пасивни, държаха се в дистанция и не успяваха да пласират опитите си за удари, последва размяна на няколко леви крошета помежду им. До края на тази част българинът бе малко по-агресивен и пласира 13 точни удара срещу 12 за Ротуел.

ВТОРА ЧАСТ: Багата продължи да залага на страйкинг стил и да търси попадения с крошета в главата на американеца. Ротуел от своя страна опита за втори път да нанесе удар чрез хайкик, но и този път неуспешно, след като българинът го парира, а дори след това отправи дясно кроше в лицето на американеца. Съдията предупреди Иванов, че стои на едно място. В този момент и двамата бойци започнаха да си разменят по-сериозни удари и срещата стана много по-вълнуваща. За съжаление Ротуел от своя страна също започна да става по-агресивен и нанесе няколко тежки удара на Багата. Втората част бе много оспорвана, а двамата си нанесоха по 27 точни попадения.

ТРЕТА ЧАСТ: В началото на тази част предупредиха Ротуел, че бърка с пръсти в очите на Багата. И двамата бойци останаха в стойка и залагаха повече на работа с ръцете, като американецът опитваше и удари с крака. Десен прав и ляво кроше пък бе комбинацията, на която залагаше българинът.  Частта завърши с две мощни леви крошега на Багата, а Ротуел го нацели с кик и неуспешен опит да намери противника си с коляно. Срещата приключи без да има нито един тейкдаун, а съдиите трябваше да определят кой се е представил по-добре. Те единодушно посочиха Благой Иванов-Багата за победител с 29:28.

Това беше втората среща на Благой Иванов-Багата в UFC. Той дебютира в организацията през юли 2018 г., когато загуби от бившия шампион на организацията Жуниор дос Сантос-Браз. 32-годишният български боец, който е световен шампион по бойно самбо за 2008 г., вече с актив от 17 победи и 2 загуби при ММА професионалистите. Шест пъти побеждава с нокаут и шест със събмишън.

Американецът Бен Ротуел се завърна сега в октагона след изтърпяно наказание от 2 години заради допинг.