Начало Други Българин влезе в управата на Световната федерация по Ушу

Българин влезе в управата на Световната федерация по Ушу

Българин влезе в управата на Световната федерация по Ушу
0

Голямо признание за българските бойни спортове. За първи път българин влезе в управителен орган на Световната федерация по Ушу (IWUF). Тази чест получи Петър Драгоев. Световният ни шампион по Ушу и вицепрезидент на родната федерация бе избран за член на един от основните органи на централата – Комисията по традиционно Ушу (Traditional Wushu Committee). Мандатът, който той получава е в период за 4 години (2019-2023 г.).

Петър Драгоев е на 36 години и два пъти заслужи златни медали на световни първенства по Ушу. С президента на Българската Федерация по Ушу Стефан Колев се познават още от 90-те. Опитът и знанията, които Петър е получил от Стефан Колев през годините, ще му помогнат за предизвикателствата, които му предстоят в новата дейност.

Това назначение е признание за огромния път, който извървя Българската Федерация по Ушу през последните няколко години. България стана единствената страна извън Азия, която проведе две световни първенства по Ушу в рамките на 2 години. През 2016-та бяхме домакин на шампионата на планетата за младежи, а през 2018-та  на Световното първенство по Тай-чи-чуан. И двете първенства се проведоха в Бургас, където е седалището на Българската Федерация по Ушу.

Китайското бойно изкуство Ушу (познато на запад и като Кунг-фу) е сред най-практикуваните бойни изкуство в света. С Ушу се занимават един милиард и сто милиона души, от които 600 милиона извън Китай. Това е не само бойно изкуство, но също и стил на живот, философия, система за трениране на ума и тялото и изключително мощно средство за превенция от множество заболявания и за последваща рехабилитация.

В Центъра за следдипломна квалификация (ЦСДК) към Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“ има задочна форма на обучение за треньор и помощник треньор по ушу. Главен преподавател е президентът на родната федерация Стефан Колев.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.