Начало Други Болката и бойните спортове

Болката и бойните спортове

Болката и бойните спортове
0

В празничните Коледно-Новогодишни дни Boec.BG ви предлага поредица от авторски статии  на майстор Вергилий Ситнилски – европейски и многократен републикански шампион по таекуондо, версия ITF, генералeн секретар на Бъларска Федерация по Таекуондо ITF, един от основателите и треньор на благоевградския клуб „Фолкън“, международен съдия и инструктор.


Представете си себе си стоящ в залата за изпит на вашият черен колан. Току-що сте изкарали шест месеца в подготовка; всичката тази тежка работа е да осъзнаете крайната си цел и да достигнете до черния колан. Изпита ви е почти приключил, пред вас са изпитващите за черни колани, около вас има стотици хора очаквайки вашето изпълнение, а това е последната ви почивка за разрушения. Всичко се подрежда, удряте дъските си с всичко, на което сте способни… и те не потрепват. Изведнъж се появява едно невероятно смазващо душата усещане от глава до пети. Сълзите биха могли да потекат от очите ви, знаейки че трябва да изпитате същото усещане в крака си за втория опит. Подреждате техниката си още веднъж и всичко, за което може да мислите е БОЛКАТА!

Болката е велик парадокс. Може да бъде градивна и деструктивна, може да дава възможности и да огорчава, може да защитава и унищожава. Болката може да дава сигнали, че нещо не е наред и може да намалява желанието да живееш или да продължиш с таекуондо. Може да бъде свързана с оцеляване и колапс – и светецът, и грешникът се молят за това.

Болката е строго индивидуално изживяване общо за всички индивиди, уникална по своему. Предлага различни изживявания на различните хора, както количество, така и качество.

Също е особено трудно да се дефинира за сметка на комплексните взаимодействия. Трудно е да се съгласим с мненията на различните хора, дали или не е нужен опит в таекуондо тренировката. Според тази тези, ако изберете да си отворите съзнанието за мнението на даден човек, може да приемете нуждата да блъснете вашето тяло през онези бариери на болката или може изцяло да не се съгласите, че е необходима част от вашата таекуондо тренировка.

Като наблюдатели, ние може да не играем роля в нея, тъй като никой не може напълно да сподели болката на другия; само тай чувства неговата или нейната болка. Представете си в залата повтаряте форма след форма в продължение на часове, болката се превръща не само психическа, но и физическа, с умора, изтощение и стрес. Не е непозната за състоянието на тялото ви – макар, че е почувствана различно, трябва да сме склонни да ги приемем по същия начин.

Когато нашите предци са посочвали болката и тъгата като, „Бог си отмъщава за греховете”, те не приписвали зли страсти на Бог, те откривали добрия елемент в идеята за възмездие.

Болката е изключително сложно състояние, тъй като включва, както физически, така и психологически фактори. Следва обяснение за това, как нашият мозък приема чувството за болка.

Предаване на болката

Болката показва резултати, когато рецепторите (нервни окончания или рецептори за болка) са стимулирани от механични, термални или химични фактори. Тези стимули са онези, които имат потенциал да предизвикват увреждане на тъканта. Импулсът е преобразуван от рецепторите към гръбначния мозък през A-delta или C-delta фибри.

Защото те са покрити с обвивка от изолиращ миелин (изолатор, който образува слой, наречен миелинов слой около невроните; жизнено важен за правилната функция на нервната система), А-делта фибрите трансформират силовите импулси бързо. С-делта фибрите са малки, немиелинизирани фибри, които трансформират импулсите по-бавно. Импулси, които се пренасят от А-делта фибри се възприемат като остра, локализирана болка, каквато е тази от удар в главата по време на свободен спаринг. Тези импулси се пренасят от по-малки С-делта фибри, които се възприемат като разсеяна, тъпа болка, като при лекото издърпване на коляно след неправилно разтягане.

Ноцицептивните фибри влизат в гръбначния мозък през дорсалния, синапсират в гръбначния мозък и се спускат по тракта на спиноталамиса, който има две разделения:

1) неоспиноталамичният тракт, който се достига до таламуса (структура от междинния мозък, която отговоря за обработката и по-нататъшното разпределяне към кората на главния мозък на информацията от сетивните органи) и продължава към соматосензорната кора, където преобразува информация за качество, честота и местоположение на болката;

2) палеоспиноталамичният тракт, който причинява много синапси, преобразува импулсите през ретикуларната система и приключва в таламуса, с проекции към лимбичната и субкортикална област. Първичната информация е в тези места, където мозъкът действа като комплексен, електронен блок за управление, обработващ данните за физически отговор.

Предаването на болката е ключът към количеството болка, която един практикуващ таекуондо ще добие в момента на физическа работа или нараняване. Колкото по голям е интензитетът на стрес, толкова повече болка се предава. Има изключително интересен фактор, който има значително влияние за предаването на болка. Веществото Х (нещо, което индуцира болка) може да повиши предаването на болка, където някои малки химикали, продуцирани от тялото, а именно ендорфини и енкафалини, намаляват отделянето на веществото Х и инхибира трансмисията от болезнените импулси.

Ендорфини и Енкафалини

Терминът „ендорфин” е комбинация от две думи: ендогенен и морфин. Което означава „морфинен, който е вътре”. Едно изследване е показало, че човешкото тяло произвежда собствени ендорфини и енкафалини, друг вид морфинна субстанция. Когато тялото усвои тези субстанции, основният ефект е облекчение на болката.

Ендорфините и енкафалините са пептиди, които се намират в сложни концентрации в централната нервна система. Тези субстанции усвояват болката чрез същите механизми, както морфина и другите наркотици. Те са смятани за такива, които инхибитират импулсите и биха могли да се изживяват болезнено чрез блокиране на техните трансмисии вътре в гръбначния мозък.

Заради съществуването на тези субстанции в тялото, има няколко възможни последствия в клиничната практика. Първо, помага да обясни защо различни хора чувстват различни степени на болка от еднакви влияния. Има индивидуални разлики в ендорфинните нива, както ситуационни фактори, така и безпокойство, което влияе на ендорфинните нива. Хора с повече ендорфини чувстват по-малко болка и обратното (праг на болката). Второ, определени техники могат да облекчават болката, от части, защото те предизвикват освобождаването на ендорфини. Трето, други методи облекчават болката, както ментални образи, могат да помогнат на практикуващият таекуондо да освободи ендорфини и по този начин да инхибитира трансмисиите на болката.

С възможността на тялото да произвежда повече от това обезболяващо, със сигурност би било полезно да се изгради по-високо ниво на ендорфин и освободен енкефалин, както се казва, турнирен бой. Ще дискутираме прага на болката по-късно и също ще видим как прага на болката при един може да бъде подобрена.

Реакции на болката

Възприятието на болката зависи от цялостността на нервните фибри, които получават и преобразуват импулси на болката и техните централни връзки. Има маркирана еднаквост сред възприятието на хората за болката. Например, ако ритник с пълен контакт трябва да достигне до слънчевия сплит на 100 човека, количеството на силата нужна да предизвика болка, щеше да бъде почти еднаква във всеки случай. Както и да е, индивидуалните отговори щяха да варират значително.

Реакцията на болката има физиологични проявления като: високо кръвно налягане, мускулно схващане, загуба на апетит, повръщане, гадене, раздразнителност и безпокойство. Поведенческите отговори ще варират широко от един индивид на друг. Неговото или нейното физическо състояние, емоционално равнище, диета и сън, и най-важното, начинът, по който практикуващият е бил поставен да отговори в ситуацията, всичко това ще повлияе на тяхната реакция.

Праг на болката

Фазата, в която един вреден стимул се възприема като болка, или „праг на болката”, като начало физиологичен и зависи от продължителността и интензитета на болката, която човек приема преди да вербален или явен отговор. Това е повлияно от психологични и социокултурни фактори, и е важен фактор в практиката на таекуондо.

Праговете на болката могат да бъдат разделени на две различни категории: високи и ниски прагове. Практикуващите с невротични разстройства или поне с липса на интерес в климатизация на тях към болка, има нисък праг на болката и главно имат по-бърза точка на пречупване.

Практикуващите, които се подлагат на повишено количество стимулатор на болката, имат възможност да издържат и да се тласнат към необходимо време от болезнени преживявания. Разбира се, има голям брой фактори влияещи върху прага на болката при хората като физическо състояние (фитнес) и емоционално състояние. Факторите, понижаващи прага на болката включват: безпокойство, страх, гняв, депресия, интровертност, симпатия и аналгитици.

Това, което е непоносимо, не е да страдаш, а да се страхуваш от страдание. За да издържите точно определена болка, загуба на нещо, глад за нещо, това е възможно да бъде понесено и един може да живее с тази болка. Но, в страха е цялото страдание на света; да се страхуваш от страданието е да изстрадаш безкрайна болка, докато се смята за непоносима!

(Louis Evely, 1967)

Мненията се различават при мъжка и женска доминантност в зависимост кой е най-силният. Аз няма да вземам страни в този дебат, тъй като има твърде много смущаващи фактори, като възраст, където младият не е толкова подготвен, както старият.

В някои етапи на таекуондо тренировката, ще почувствате болка или ще бъдете помолени да изтърпите болка във вашата кариера. За да получите идея какъв тип болка може да ни очаква, може да се раздели на два типа: остра и хронична. Острата болка е с относително кратък живот и често адекватно разглеждана. Обикновено следва травма и се преживява от всеки на някакъв етап от тренирането; може да бъде всичко, от получаване на неконтролирана техника до изтощение или умора от упражнение. Хроничната болка представя по-скоро различна картина. В контраст в острата болка, хроничната главно означава постоянна болка и може да бъде премахната. За жалост, хроничната болка може да бъде изключително тежка – например, един увреден или разкъсан мускул от хвалене на демонстрация. И двата типа болка могат да бъдат  тежки – основният въпрос е какво може да направите за това?

Облекчаване на болка

Болката може да бъде преживяна от много източници по време на тренировка и има различни начини да бъде преборена или облекчена. На пръв поглед е: „Болката е душевно унищожителна. Никой практикуващ не трябва да търпи интензивна болка безпричинно, качеството на милост е от съществено значение за деформацията в съзнанието.” (Болка: проучване). В реалността като таекуондо практикуващи, ние трябва да се сблъскваме с тази психологическа бариера. От друга страна, от съществено значение за поправяне на наранявания е разумното трениране. По-късно,трябва да спомена методи за повишаване на прага на болката и настройване на вашето тяло за борба с болката.

Облекчаването на болката в следствие на нараняване би трябвало наистина да бъде от съществено значение. Има много начини да се справите с нараняване в таекуондо. Първо, вие би трябвало да потърсите съвет от вашия лекар. В зависимост от нараняването, има различни форми за облекчаване на болката.

Едната е терапия с медикаменти, но приемането на съвета на лекаря е добра идея. Медикаменти, които облекчават напрежението, безпокойството и страха, асоциирани с отговори за болката също имат място в лечението. По всеобщо съгласие, повечето болки, без значение колко тежка, може да бъде ефективно облекчена чрез наркотични аналгитици. Докато те третират само симптоми, важно е напълно да оцените продължителността на нараняването. Къде напрежение, безпокойство и страх са асоциирани с отговори на практикуващи за болката, спокойствието може да бъде използвано в комбинация с наркотици и наркотични аналгитици; така или иначе, в такива случаи потърсете медицински съвет.

Психологичните процедури играят важна роля в терапията на болката, особено за онези състояния, които не могат да донесат удовлетворителен контрол за други методи.

Разсейване: Диверсалните процедури могат често да засилят ефекта от фармацевтични методи за облекчаване на болката. Те не са опити за помощ на пациента, забравете за тяхната болка, а по-скоро да предостави алтернативи.

Релаксация: Релаксацията намалява напрежението и чрез нея болката намалява.

Физическо докосване: Използването на докосване да облекчи дискомфорта и да лекува е бил известен в историята на човечеството, все пак това е малко пренебрегвано поле.

Изображения: Представата е процедура използвана да събужда възможна картина или сцена, която е несъвместима с болката.

Медитация: Медитацията включва постигане на дълбока релаксация и концентрация като вниманието е в една мисъл или тема. Това е придружено с частица ум и чувство на благосъстояние, което неутрализира стрес и деформация.

Всички тези методи могат да неутрализират ефекта на болката, която чувствате от нараняване или физически стрес по време на тренировка. Най-важното е ПОВЕДЕНИЕТО на болката, т.е. прагът на болка и възможността да се надгради. Прагът на болката би могъл да бъде единственото нещо, което да ви види през това награждаване; да имате достатъчно високо ниво на ендорфин, за да търпите болката.

С различните видове болка, които могат да се получат от тренировка по таекуондо, основните фактори са „активен нетолеранс” и „умора”. Активният нетолеранс може да бъде дефиниран като „състояние, в което човек има недостатъчна физическа и психологична енергия да изтърпи или завърши задължителната тренировъчна активност”. Честотата, интензитета и продължителността, с които хората са готови да извършат тяхната активност зависи от баланса между съществуващата енергия (кислород и нутриенти) и енергията, която е длъжна да завърши желаната задача.

Острата физическа умора започва бързо и се възприема като нормален отговор на дейността от висок интензитет и кратка продължителност. Тя служи като защитен механизъм и облекчава, когато активността спре. Острата умора може да се появи, когато недостатъчно кислород или нутриенти са доставени към мускулите и същата мускулна умора се асоциирана с повишена активност или упражнение, което е извършено до точката на изтощение. Хроничната умора се различава от острата в случаи на интензитет, възприятие, продължителност и облекчение. Това има повече постоянно и коварно начало и е типично възприемана като необикновена интензивност за количеството преобразувана активност. Умората като цяло може да бъде тясно свързана с много други форми на болка, които преживяваме в таекуондо.

Състояние

Знаем, че физическото състояние може да повлияе като начало на болката. Медицински доказано е, че физическото състояние, здравословната диета и правилното количество почивка ще повиши нивото на толеранс на човешката болка. Всички ли приемат онова състояние, което може да играе важна роля в кариерата на един ITF практикуващ? Някои хора в изкуството таекуондо напомнят песимистично за това, дали може да се докаже възможността да се променяте, но дълбоко вътре знаят, че трябва.

„Учението на таекуондо предлага няколко уникални възможности за физическото състояние на ученика. Без съмнение, един от най-ценните активи в живота е доброто здраве. Следователно, един от великите кардинални грехове на човечеството е злоупотребата с тази ценност. Между другото, този, който не злоупотребява или наранява тялото си…е определян като послушник на родителите си; както е описано в Ориенталската философия.”

(„Таекуондо и Физическо Състояние” в обусловената енциклопедия по таекуондо)

Със сигурност това е свързано с избягване на нараняване, а и е в контраст с това, което обикновено виждаме, чуваме и четем в популярните медии.

„С вземането на студено душове и бани или трениране върху снежна покривка с боси крака, учениците придобиват упоритост и гордост.”

Това казва, че най-сигурното е стая за тласкане на ума и тялото ви отвъд техните нормални граници. Кумканг-Юкса, известен боец в Сукулам, в каменна пещера, построена в годините на Династията Сила, със следния надпис: „Обърнете внимание на приликите във формата между Кумканг-Юкса и днешното таекуондо. Появата на стиснат юмрук, силна ръка, държаща нож и мускулести крака, които може да са били резултат от усилени тренировки.”

(„Произход и развитие на бойните изкуства” в обусловената енциклопедия по таекуондо)

Тази статия трябва да казва, че няма нищо грешно с добър, здрав захват, кондициониран с фитнес и таекуондо тренировка. Със сигурност си зависи индивидуално, както какъв лимит са готови да си поставят.

СЪЗНАНИЕТО е част от бариерата. В различните държави, много ритуали се практикуват, за да индуцират болката. Казват, че болката и религията винаги са вървели ръка за ръка, сигурно както като хубава вечер навън, последвана от силен махмурлук. Повечето от тези ритуали се осъществяват в райони като ежегодния фестивал на Нган Кин Джех в Пукет за пречистване, в двореца Уат Джуй Туй.

Тези фестивали изглежда, че служат за цел на религията, но индуцират какво би трябвало да бъде невероятното количество болка над техните тела. Пиърсинг на лицето и намушкването в гръб са често срещани, но участниците изглежда, че не изпитват болка.

Защо тогава го правят?  Някои от тях казват, че количеството на убиване на болката, опиат като ендорфини са под безмилостно нападение и те достигат такива мащабни нива, че те се разхождат, усещайки се толкова високо, колкото наркоманите, често скандират „Китаецът не изпитва болка!”. В Южна Америка, индианското племе Мандан изпълнявали инициативен ритуал, наречен О-Кий-Па, или тестът за изтезание, който бил толкова страшен, че било страхотно, че някой някога е успял да оцелее.

В региона Отаго на Южния остров сме правили подобен тест, с простото наименование „Уикендът на болката”. Този тест се преминава от всички членове на клубовете, желаещи да седят на награждаването на Дан, като част от техните приготовления. Те са необходими за изпълнение на ритуал от каране към площ от пустиня и къмпинг. Първият ден включва лек тунинг на телата им на открито, докато практикуваме таекуондо за около четири часа. Липсата на сън и храна са необходима мярка, а следващият ден включва два до три часа грубо, мъчително наказание, просто за развиване на ума за подготвяне за награждаването за черен колан. По време на награждаването, ако огромно количество умора се натрупа в ученика, само трябва да запомни уикенда и съзнанието се изчиства.

Запомнете, когато свързвате болката с таекуондо: Непоколебим дух (Baekjul Boolgool) Конфуций помества:”Това е акт на малодушие да пропусне, да говори срещу несправедливостта”. Както е доказала историята, онези, които са преследвали мечтите си усърдно и упорите с непоколебим дух, никога не са се проваляли в постигането на целите си.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.