Начало Други Джийт кун-до – пътят на изпреварващия юмрук (ВИДЕО)

Джийт кун-до – пътят на изпреварващия юмрук (ВИДЕО)

Джийт кун-до – пътят на изпреварващия юмрук (ВИДЕО)
0

Джийт Кун-До или „Пътят на изпреварващия юмрук“ е бойното изкуство на легендарния Брус Лий.

Основано е през 1965 година и е хибриден на кунг фу стил. Описано е подробно в книгите на Брус Лий – „Тао на Джийт кун до“ и „Бойният метод“. В превод от кантонски Джийт кун-до означава „Пътят на изпреварващия юмрук“ (на английски е „Jeet Kune Do“)

Идеята се заражда след двубой на сифу Брус Лий с майстор на име Вонг Джек Ман, който бил пратеник от китайската общност в Сан Франциско, за да попречи на Лий да преподава на хора, които не са китайци. Известният по-късно артист побеждава за по-малко от 3 минути, но остава разочарован от стила си и нивото на физическа подготовка. Започва да работи по усвояване на техники за защита и атака на всички дистанции (далечна, средна, близка, на земя).

Името Джийт Кун-До се ражда в разговор между Лий и неговият ученик Дан Иносанто. Двамата стигат до извода, че изпреварващите и пресичащи техники са в основата на бойната философия. Много близо е до концепцията на Винг Чун за самозащита.

Системата на Джийт Кун-До използва комбинации от ритници, удари с юмрук, трапинг и др., а философията на техниката е за плавно преминаване от едно към друго. Стилът учи, че най-добрата отбрана е силното нападение и оттук е принципа на „изпреварващия юмрук“. За да нападне някой другиго ръкопашно, нападащият трябва да се приближи към целта и да пресече атакуващото движение.

„Петте начина за нападение“

  1. Проста директна атака
  2. Атака чрез комбинация
  3. Прогресираща непряка атака
  4. Блокиране на удара и контраатака
  5. Атака чрез издърпване

„Стопиращи удари и стопиращи ритници“ и „едновременно париране и удар с юмрук“, базирани на концепциите за единични плавни движения които нападат, докато се отбраняваме (в системи като фехтовка с шпага и винг чун), съставляват отбранителните учения на Джийт Кун-До. Тези концепции са модифицирани за невъоръжен бой и се прилагат в структурата на Джийт Кун-До от Лий за допълване на принципите на пресичане.

Четири обхвата на бой

  • Удари с юмрук
  • Ритници
  • Трапинг
  • Граплинг

Според Лий този обхват на трениране служи да диференцира Джийт Кун-До от други бойни изкуства. Лий заявява, че повечето, но не всички, традиционни бойни изкуства специализират в трениране в един или два обхвата. Теориите на Лий са особено влиятелни и доказани в полето на смесените бойни изкуства, като бойните фази на MMA са в същността си същата концепция като бойните обхвати на Джийт Кун-До. Първоначално обхватите са категоризирани като близък, среден и далечен. Те са оказват по-двусмислени и се развиват в по-описателните форми, но някои все още предпочитат оригиналните три категории.

Брус Лий казва, че истинският бой е спонтанен и боецът не може да го предвиди, а само да реагира на него и добрият боец трябва „да бъде като вода“ – да се движи плавно без колебание.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.