Начало Други Как да тренираме правилно?

Как да тренираме правилно?

Как да тренираме правилно?
0

Продължаваме да ви споделяме авторски статии на един от най-добрите преподаватели в България по китайски бойни изкуства Станислав Багалев, носител на 5-ти дан. Той е майстор по винг чун и тай чи, като ги практикува повече от 30 години.


Задавали ли сме си въпроса: Дали уча правилно, дали тренирам правилно?

Много често и ние не знаем как да учим правилно, как да тренираме правилно, но го правим и имаме идеята, че знаем как, само защото дълго време го правим… Но това не означава, че наистина го правим правилно!

За всяко нещо си има начин, има си метод – как да се прави нещо правилно, за да има нужния ефект и нужния смисъл!

Как да тренирам правилно?

Това е въпрос, който начинаещите не си задават, но това е и въпрос, който те трябва да зададат на техните учители, за да може да се случи дискусия. След като се изясни това, чак тогава да се предприемат действия за осъществяване на правилната тренировка, видовете тренировка и как да се тренира правилно!

Често начинаещият тренира, но не му се получава, и не се получава, и… пак учителят му показва и отново, и пак и пак…

Вие трябва да намерите правилният канал за разбиране за правилния начин на тренировка, който изгражда правилните качества, които когато се комбинират, водят до напредване и успех. Но ако сте начинаещ няма как да го разберете сами, ще се наложат много проби и грешки, затова – питайте първо – как, кога, защо, колко – и тогава тренирайте.

Защото ако наистина не знаете как да тренирате правилно, няма да имате нужния успех.

При нас в школата често идват хора, които са тренирали вече нещо и започват доста бързо да напредват, а при други все не става и не става, и не става… Едните тренират сами, внимават, концентрирани са, самостоятелни са, а другите се разсейват, не внимават и не напредват!

Защо?

При първата група трениращи някой друг учител, преди да дойдат при нас, ги е научил да тренират правилно, да внимават, да повтарят, да следват, да тренират сами, а втората група трениращи трябва да бъдат научени на това!

Не можете да се научите на това сами! Само с гледане не става, трябва да се знае методът на тренировка и той до какво води, за да се получи!

 

Всеки човек има различни канали и по тях той получава информацията.

Първият канал е физическият – на тялото и усета ви за него. Едни имат отпушен физически канал на разбиране, могат да повтарят, свалят движението и тренират, при тях всичко става лесно и те напредват. Но при други този канал не е развит, трябва да му се обърне внимание и да се развие.

Как?

Чрез метода на концентрацията и повторение първоначално на няколко прости елемента по време на тренировката, после да се свържат в по сложни елементи, да се наблюдава в огледало, за да може да успява да тренира и сам в бъдеще.

Трябва да се тренира и всеки ден сам в къщи пред огледалото, за да може каналът за контрол на тялото да стане по ясен. Домашната работа, самостоятелната тренировка е ключ към овладяване на вашето тяло. Това никой не може да ви го спести! Защото, когато има човек пред вас, вие имитирате движенията му, но те не са ваши!

 

Вторият канал е умственият – канал на разбиране, слушане и четене, където се получава важната информация, която движи идеите. Има хора които четат много и този канал е отпушен, даже са доста объркани от много-странната информация, която имат, и при тях трябва да се подреди всичко, но има хора, които не четат и не знаят, затова трябва да се говори, да се четат книги за източната философия и теория, да се търсят подходящи автори.

Третият канал е усещането. Повечето хора са запушили този канал, не усещат себе си, не усещат и противника, нито неговата сила кога, колко и накъде отива. Тук отново е важно да знаете как се тренира усещането и как да го използвате.

Затова, разберете как да тренирате в залата, как да тренирате вкъщи, кои са важните елементи и те как са свързани, как се изграждат качествата, кои са те и как се свързват с усещането и разбирането.

Имаме и учебни филми, за да знаете какво да тренирате сами вкъщи, а натрупаното усещане за контрол над вашето тяло ще го приложим в работата в залата. Имаме и книги, които трябва да прочетете.

Когато сме в залата гледаме да тренираме 80% с човек и 20% сами, но в къщи трябва да тренирате 80% сами и 20% с уреди.

Така само след няколко месеца вие ще сте командир на вашето тяло, ще знаете как, кого и защо да тренирате, и когато тренирате с хора, ще ви е много по-лесно и забавно.

Всичко е процес, но важният елемент в началото, а и след това е, не какво тренирам, а как тренирам, не какво ми казват, а как да разбирам повече и да уча повече, не какво усещам, а как да усещам.

Затова, да се намери канала „как тренирам“ е началото, а после идва „какво да тренирам“!