Начало Други Елитът на джудото идва в България

Елитът на джудото идва в България

Елитът на джудото идва в България
0

Над 150 състезателки от 23 държави ще пристигнат в София за 47-то издание на най-стария турнир по джудо на Стария континент (4, 5 февруари). Бившият „Освобождение” по традиция събира елитът от Европа, а тази година в него ще участват само жени. Сегашното наименование е Европейска отворена купа, като според генералния секретар на БФДжудо Асен Коруджиев спокойно може да се нарече световна, имайки предвид силното присъствие от няколко континента.

„Европейската джудо федерация реши да се казва така, но за нас това е световна купа. След като ще участват джудистки и от други континенти не е само европейска, но така е по регламент. Ние се готвим да бъдем перфектни организатори във всяко отношение. Всяка година го правим и получаваме отлични оценки за домакинството. Дано и сега да бъде така. С нашия турнир започва международния календар за годината и е нормално да дойдат всички елитни състезателки в София”, сподели Асен Коруджиев.

България ще бъде представена от 5 джудистки, като в една от категориите с две жени :
До 48кг. Цветелина Цветанова
До 52кг. Магдалена Върбанова
До 63кг. Изабел Христова
До 78 кг. Илина Стоянова
До 78кг. Мария Оряшкова

За съжаление предстоящия турнир в София пропуска най-добрата родна състезателка Ивелина Илиева. Заради травма в коляното получена на подготвителен лагер в Автрия преди няколко дни тя ще се възстановява за предстоящите Гран При и Гранд Шлем, които ще бъдат след надпреварата в столицата.

„Не искаме да рискуваме с Ивелина. Докторите казаха около 20 дни и ще ги спазим. Миналата година в София не беше напълно възстановена и стана белята на финала със скъсаната връзка. Сега не бива да се рискува. Яд ни е , че няма да участваме,  но това е част от спорта”, заяви личният треньор на Илиева Свилен Скерлев.

Въпреки отсъствието на Ивелина Илиева пред родна публика ще се изяви четирикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова.

„Джудото е първия спорт на Мария. Била е вицеевропейска шампионка до 21 години, има медал от световна купа по джудо, а на последното си участие на световна купа в този спорт малко не й достигна да спечели бронзов медал“, допълни още Асен Коруджиев.

На състезанието ще присъстват 12 представители на Европейския съюз по джудо, както и 14 международни съдии.

Срещите в зала „Универсиада” започват в събота от 10:00 сутринта с четири категории (48,52,57 и 63 кг), като официалното откриване ще бъде в същия ден от 15:00 часа. На него ще присъства и служебния министър на спорта проф. Даниела Дашева. По –късно са финалите и награждаването от първия ден. В неделя от сутринта ще бъдат битките в категориите 70, 78 и +78 килограма, а финалите стартират от 16:00 часа.

Входът за зрители е свободен.