Начало Видео Фитнес и бойни спортове – всичко е в модерацията и баланса

Фитнес и бойни спортове – всичко е в модерацията и баланса

Фитнес и бойни спортове – всичко е в модерацията и баланса
0

Бойните изкуства имат репутацията на агресивни и брутални спортни дисциплини. По природа голяма част от бойните спортове възникват като ефективен метод за самозащита. Обикновено съзнанието ни асоциира бойните спортове с корави състезатели, които са изключително натренирани и физически подготвени. В спорта издръжливостта и кардиото са от огромно значение, за да може даден състезател да поддържа високо ниво по време на целия мач.

По презумция бойците трябва да са силни, гъвкави и мощни в същото време. За изграждането на тези атрибути се изискват различни фактори, но дали вдигането на тежести и честото посещаване на фитнес залата са един от тях? И нужно ли е изобщо състезателите да прекарват време във фитнеса?

От гледна точка на традицията, бойните спортове не би следвало да имат много допирни точки с железата. Днес обаче нещата не стоят така и можем само да сме благодарни, че живеем в такива времена. С напредването на медицината, методите за възстановяване и по-ефективните суплементи и добавки, еволюция търпят и тренировъчните методи. Днес е общоприето, че няма как да сте добър боец с продължителна аматьорска или професионална кариера и да не посещавате фитнеса залата.

През последните десетилетия фитнес индустрия се разви още повече – уредите станаха по-ефикасни, упражненията по-ефективни, родиха се нови методики и начини на трениране. Дори самият факт, че уредите и приспособленията в дадена зала станаха толкова достъпни и разпространени няма как да не повлияе на все по-голямата симбиоза между бойните спортове и фитнес индустрията.

Бойните спортове сякаш никога не са били толкова популярни както през последните 10 години. Тяхната комерсиализация, разбира се, е започнала още преди десетилетия, но еволюцията на различните дисциплини е различна. И това е напълно нормално и разбираемо, имайки предвид, че дадени бойни изкуства възникват в различни точки на света.

Една от главните причини фитнесът да се имплементира все повече в тренировъчния режим на всеки състезател е най-вече знанието. Вече има достатъчно изследвания и живи примери, които с годините са доказали или отхвърлили какво да се прави и какво не. Самите треньори, които преди 30-40 години са отделяли почти нулево внимание на тежестите, днес насърчават младите си ученици да влизат по-често във фитнеса.

Друга причина за промяната на стигмата са резултатите. Хората са го казали – „око да види, ръка да пипне“. Нищо не променя мнението на човек така, както видимите резултати. Бойците, които успешно съчетават тренировките и фитнес упражненията, забелязват промяната и прогреса си.

Тежестите не ви правят бавни

Това е може би най-големият страх на всеки боец – да бъде бавен и скован. Особено ако вдига наистина тежко. Във фитнес залата няма как да не уголемите мускулите си, а това от своя страна може да доведе до забавяне на движенията и до по-бързо задъхване. Тялото ви ще се нуждае от повече кислород, а липсата му ще ви накара да грохнете много по-бързо.

Но това не е задължително да се случва, стига да смесвате фитнеса и тренировките правилно. Вдигането на тежести не е задължително да ви направи да изглеждате като Хълк. Всичко опира до подхода ви, начина ви на трениране и калорийния ви прием. Бойците не трябва да се доверяват на хранителни режими с висок прием на калории, освен когато качват категория.

Придържайте се към основните неща

Хората, които търсят високи резултатаи в бойните дисциплини трябва да се придържат към по-простите неща. Фитнесът трябва да бъде допълваща тренировка, не основна. Така ще държите под контрол теглото си и ще може да контролирате ефектите от железата.

Бойците трябва да фокусират енергията и вниманието си върху упражнения като клекове, мъртва тяга, раменна преса, изтласкване и изхвърляне на щанга, лежанка, гребане и най-разлчините вариации.

По-малко повторения

Всяко тяло реагира различно на еднакви видове упражнения, но е всеобщо прието, че по-малките повторения са по-поносими за бойците. При по-късите повторения пропорционално се увеличават експлозивността и силата. Идеалното число варира от 3 до 6 повторения на серия. Това, разбира се, не означава, че не може да правите и повече повторения за дадено мускулна група. Трябва обаче да внимавате и с килограмите, тъй като по-тежкото означава и по-голям риск от контузия и по-вдървено тяло.

Програмата е важна

Ако сте новак във фитнеса, то би било полезно за вас да се допитате до някой по-опитен човек. Не е задъжлително обаче да плащате торби пари на измислени фитнес гурута, които ви обещават резултати за три-четири седмици. Не забравяйте, че вашето тяло е уникално и това, което работи най-добре за вас, може да е пълна катастрофа за други хора.

Като за начало се старайте да посещавате фитнеса 2-3 пъти седмично. Бойците нямат времето, а и нервите, да разделят фитнес тренировките си на бицепс, трицепс, трапец, гръб, гърди и т.нат. За начало разделете тялото си на горно и долно или предно и задно. Пробвайте различни начини и вижте как се чувствате.

тагове: