Начало Бокс Петима спортисти, които биха имали успех на ринга или в клетката

Петима спортисти, които биха имали успех на ринга или в клетката

Петима спортисти, които биха имали успех на ринга или в клетката
0

Модерните спортисти са едни от най-коравите (физически и психически) хора на планетата. Или поне така ни се иска да вярваме

Тежките милионери са обожавани от малки и големи заради свръх уменията си. Било то на „зеления килим“ или на дървения паркет. Затова и получават такива заплати.

В историята на човечеството е имало толкова велики спортисти, че ще ни трябват поне още няколко статии, за да изброим половината. Природно надарени „мутанти“, които освен че се отличават с голямата си дисциплина и упоритост, просто имат и нещо генетично заложено в тях.

Но, хайде директно към темата. Подбрах тези петима спортисти от нашето времето и от близкото минало на чисто… въображаем принцип. Този своеобразен“Топ 5″ е направен на базата на невероятните им постижения в техния спорт. Но не само.

Не можем да пропуснем и чисто психическия аспект. Бойните спортове и изкуства далеч не са поле за изява за всеки… Макар напоследък да става все по-модерно разни влогъри да имитират живот на боксьори! Но това е друга тема, която (НЕ) си заслужава друга статия.

Александър Овечкин, Хокей (Русия)

Хокеят е един от най-трудоемките спортове познати на човечеството. Професионалните хокеисти притежават неземно кардио, което им е нужно, за да се пързалят наляво-надясно по леда в продължение на 60 минути. А и това е единственият спорт, където кютекът е позволен и дори насърчаван. Овечкин е несъмнено един от най-коравите типове, които някога са хващали стик. Въпреки че не е най-големият побойник в NHL, името на страховито-забавно изглеждащия руснак всява страх и паника в голяма част от противниците му. Капитанът на „Вашингтон Кепитълс“ играе професионален хокей от 2001 г., а в момента е на 35. Спортното дълголетие явно не е проблем. А що се отнася до уменията му с юмруци, те са добре документирани. Обожаван в родната си Русия и смятан за един от най-легендарните хокеисти в NHL, Овечкин едва ли би имал проблеми с изкарването на крупни суми от билети и гледани на мачовете му.

Дженаро Гатузо, Футбол (Италия)

Без съмнение един от най-мразените и най-обичаните футболисти от близкото минало. Дефанзивният полузащитник, който направи име с екипа на ФК Милан и с националния отбор на Италия, е типичен пример за онзи футболист, който искате да бъде ваш съотборник и никога противник. Гатузо завинаги ще остане в сърцата на милиони футболни фенове като най-безстрашния и корав халф, който някога е докосвал „коженото кълбо“. Гатузо никога не се свенеше да фаулира противников игра, било то чрез шпагат или някой прийом от джудото. Световният шампион от 2006 г. изкара почти 19 години в професионалния футбол. Не можем да не отчетем и невероятния темперамент и сърце, с което играеше. Освен съперниците му, контузиите също ги беше страх да припарят в близост до големия Дженаро, който изключително рядко отсъстваше от игрището заради навяхване или натъртване. Устата му пък бе толкова голяма, че едва ли щеше да има нужда от Еди Хърн или Боб Аръм, за да продава мачовете си като топъл хляб.

Шакил О’Нийл, Баскетбол (САЩ)

„Големия кактус“, „Супермен“, „Дизела“, „Големия Аристотел“ или просто „Шак“. Най-доминантната фигура, която някога е стъпвала на баскетболното игрище. Един от малцината заради когото променят правилника на NBA! Гигантът със сърце от диамант бе неудържим в подкошието в най-добрите си години. Които бяха поне 10. О’Нийл влиза в „лигата на извънземните“ през 1992 г. едва 20-годишен. Първи избор в драфта, Шак прави своя дебют в NBA и вече нищо не е същото. Високият близо 216 см и тежащ от 135 до 150 килограма, има няколко счупени коша и десетки счупени пръсти на противникови играчи. Легендата на Лейкърс бе изключително подвижен за габаритите си. В ранните си години не е рядкост да вземе борбата, да дриблира през цялото игрище и просто да си забие. Нечовешко! Огромните му размери го правят абсолютно недосегаем на ринга и в Октагона. Бърза справка с най-елитните: Тайсън Фюри е висок около 206 см, а Франсис Нгану и Стипе Миочич са към 193 см. Имайки предвид и още по-огромната му усмивка, личност и присъствие, „Шак Фу“ може би щеше да е милиардер само от продадени билети за мачовете му.

Кем Ченслър, Американски футбол (САЩ)

Американския футбол може и да изглежда дивашки спорт, но истината е, че е точно такъв! Целта е ясна – топката да бъде пренесена или подадена в „енд-зоната“, но за да стигнеш до там трябва да минеш през Кем Ченлсър. Американецът е сочен за мотора и движещата сила на най-силната защита в NFL за последните 10 години. Играещ на позицията „тежко сейфти“ (горе/долу така се превежда), Ченслър има ролята на последна преграда пред нападението. Нещо като стопер, но в по-неприятен вариант. Висок 191 см и тежащ около 105 кг, „Бам-бам“ със сигурност не е най-големият на игрището, но винаги е един от най-свирепите и готови буквално да ви премажат. В спорт където сътресенията са нещо нормално, Ченслър едва ли би имал проблем да изяде някое и друго кроше, за да подготви унищожителна своя комбинация. В пиковите си години тялото му наподобява статуя от гранит, а прибавяйки бързината му към уравнението не е никаква случайност, че Кем е двукратен участник в Мача на звездите в NFL. Най-добре вижте сами…

Леброн Джеймс, Баскетбол (САЩ)

Крилото на Лейкърс е физически екземпляр, който се ражда веднъж на 100 години. Без значение дали баскетболните фенове го харесват или не, Джеймс е рядко срещан индивид на паркета. Баскетболното му IQ е несравнимо, а атлетическите данни са… В своята 16-та година в лигата той продължава да бъде все толкова експлозивен и все толкова неудържим. Леброн е бърз като гард, скача над ринга и притежава силата на тежко крило. Едва ли може да съществува по-перфектна комбинация. В най-най-най-пиковите си години, Леброн тежеше над 120 килограма, а в същото време тичаше от единия до другия кош за отрицателно време. Високият около 206 см притежава внушителна физика и липсата на сериозни травми, които да го извадят от релсите за по-дълъг период. Това, разбира се, се дължи на спортен късмет, но и най-вече на това, че Джеймс полага неимоверни грижи за тялото си – храна, възстановяване, масажи, терапии и каквото още се сетите. „Краля“ е лицето на NBA вече 10-та година, а от маркетингова гледна точка е сред най-добрите, които някога са пипали каквато и да е спортна топка. Леброн щеше да е страшилище на всяко татами, тепих или каквото искате, но кой може да го обвини, че е предпочел „Космически забивки“ пред удари в главата.