Начало Бокс Империята Бъфър

Империята Бъфър

Империята Бъфър
0

В последните 30 и няколко години много неща в света са се променили. Спортните мероприятия още повече. Правила, съдии, рефери, шампиони, претенденти, журналисти, фотографи. Залите и стадионите също са се променили. По-нови, по-модерни.

Има обаче едно нещо, което като че ли е вечно. Или поне така ни се иска. Това „нещо“ е било част от най-знаменитите боксови вечери по цял свят и е карало стотици хиляди да изпадат в екстаз, когато го чуят. Той е солта на масата на бокса. Може и да мине без него, но с него е далеч по-приятно. И това, уважаеми читатели, е явлението Майкъл Бъфър.

Всеки от вас, който е имал щастието и късмета да присъства на събитие, което е предвождано от златния глас на конферансието Майкъл Бъфър, знае за какво говоря. Имената на най-големите боксьори от близкото минало и настояще са били произнасяни от устата на винаги елегантно облечения в смокинг американец. Майк Тайсън, Ленъкс Люис, братята Кличко, Ридик Боу, Ивендър Холифийлд, Флойд Мейуедър-младши, Джордж Форман, Мани Пакиао, Антъни Джошуа, Рой Джоунс-младши, Бернард Хопкинс, Тайсън Фюри, Генади Головкин и още, и още, и още…

Всичко започва през далечната вече 1944 г., когато е роден Майкъл.

Само 11 месеца по-късно родителите му се развеждат и той бива осиновен. На 20-годишна възраст влиза в армията на САЩ и дори служи във Виетнам. Завръща се жив и здрав и преминава през различни професии – от продавач на коли до модел. През 1982 г. решава да се пробва като конферансие на боксови срещи, а година по-късно самият Боб Аръм го наема и му дава хляба в ръцете. Началото на 80-те съвпада с може би златните години на бокса в Америка и той бързо, бързо се превръща в едно от най-разпознаваемите лица и гласове.

През 1984 г. за пръв  път използва великата реплика – „LET’S GET READY TO RUMBLE”, която и до ден днешен му носи прехраната. Фразата се изстрелва в космоса със светкавична скорост и 40-годишният шоумен решава да регистрира 5-те думички и да създаде търговска марка, която никой друг не може да използва без изричното негово съгласие и съответната сума. Патентът му е даден през 1992 г. и по неофициални данни му е донесъл приблизителни приходи от 500 милиона долара!!!

Само за справка (пак по неофициални данни), единствено Майк Тайсън и Флойд Мейуедър-младши са заработвали повече пари от господина в смокинг.

Освен от боксовия ринг, през годините Майкъл Бъфър е трупал чекове от Формула 1, NBA, NFL, NHL, WWF, Индианаполис 500.

Фамилията Бъфър обаче има не един, а цели два известни гласа. През 1989 г. на една от поредните боксови гала вечери, сервитьорка дава на Майкъл листче, на което пише „Обади се на Джо Бъфър“. Биологичният му баща.

„Обадих му се и си поговорихме. Приятен човек, разбрахме се да вечеряме заедно. Имаше и прекрасен глас“, спомня си Майкъл Бъфър.

Освен с баща си, той се запознава и с още един член на фамилия Бъфър – неговия полубрат Брус.

twitter.com

И ако Майкъл е геният родил 5-те простички думи, то Брус решава да ги превърне в нещо повече – в стотици милиони долари. Фразата започва да се слага върху играчки, да се използва във филми и телевизионни предавания. Всичко, което ви дойде на ум!

Братята са създават непоклатим конгломерат и въпреки напредналата си възраст, все още са най-търсените и предпочитани имена. Това, разбира се, струва скъпо.

Няколко години по-късно Брус също получава шанс да се пробва като конферансие. Тогава никому неизвестната организация за смесени бойни изкуства UFC го наема и той започва да обявява имената на бойците. И ако гласът на Майкъл може да се определи като успокояващ и дълбок, то този на Брус е точно обратното – див и неопитомен. По-малкият брат също ражда своя реплика, която е още по-простичка и в същото време също толкова зашеметяваща – „IT,S TIME“!

Точно това, от което се нуждае UFC, за да грабне вниманието на новите фенове – енергия, ярост и първичност.

Брус Бъфър, е главното конферансие на UFC над 20 години. Брок Леснър, братята Диас, Конър МакГрегър, Андерсон Силва, Жозе Алдо, Даниел Кормие, Кейн Веласкес, Куинтън Джаксън, Джон Джоунс, Джордж Сейнт-Пиер, Ронда Раузи, Хабиб Нурмагомедов и още, и още, и още…

Едни от най-големите бойци на нашето време и от близкото минало също са минавали през школовката на братята Бъфър – Фьодор Емелианенко, Мирко „Кро Коп“, Ернесто Хууст, Семи Шилт, Бадр Хари, Алистър Овърийм…

„Не помня кой бе журналистът, но бе написал, че гласът на Майкъл е като хубава бутилка бордо, а Брус е шот Джак Даниелс. Много ми хареса“, споделя по-младият от двамата братя.

И наистина, сравнението е брилянтно. Коренно различни, но в същото време допълващи се и съвършено гениални. Когато хванат микрофона в ръце – публиката се наелектризира. Децибелите се покачват двойно. Те дават началото и те слагат края.

И така вече над 30 години.