Начало Други Имаме европейски шампион по таекуондо, направиха Слави Бинев шеф в ETU
0

Имаме европейски шампион по таекуондо, направиха Слави Бинев шеф в ETU

Имаме европейски шампион по таекуондо, направиха Слави Бинев шеф в ETU
0

Александър Джорджев стана европейски шампион по таекуондо за кадети. Дупничанинът, който се състезава в категория ­53 кг. започна инфарктно срещу французин, където поредица от погрешни отсъждания щяха да спънат българина още на старта. След удар в главата на опонента в последните секунди на мача, Александър обърна резултата и взе победата. На полуфинала Джорджев летеше по игралното поле и прекрати срещата си с руснака още във втория рунд. На финала българинът срещна великобританец. Битката беше последна от състезателния ден, въпреки всичко над 300 човека я наблюдаваха и подкрепяха своите любимци. След редица обрати и вълнения в първия и втория рунд, Александър взе превес в третия и заслужено победи съперника си. С невероятното си представяне Сашо стана любимец на публиката, а радостта в българската агитка беше неописуема.

Даниел Ладжев пък стана вицеевропейски шампион за кадети ­41 кг. Състезателят ни се представи изключително успешно във втория ден от европейското първенството по таекуондо за кадети. В Румъния нашето момче се превърна в кошмар за съперниците си, като последователно и атрактивно отстрани национали на Русия и Франция с техническо превъзходство. Надделя над турчин с 10 точки разлика на четвъртфинала, а на полуфинала спря испанец. На финала старозагорецът отново излезе срещу турчин. Срещата беше оспорвана и изпълнена с обрати, Дани загуби с малка разлика, което му отреди вицеевропейската титла в категорията.

Преди него Ния Крилатска и Ангел Петров загубиха първите си срещи на игралното поле, а в първия ден от първенството Любомир Богданов (­33 кг.) и Димитър Гешев (­37 кг.) при момчетата, и Лора Кацарова (­29 кг.) и Боряна Райчева (­33 кг.) при момичетата се представиха достойно, но не успяха да завоюват медали.

Междувременно, само половин година след като зае поста председател на БФТ – WTF Слави Бинев получи най-­голямото признание от Европейската федерация. Бинев стана пълноправен член на Управителния съвет на ETU, а това се случи в деня в който Европейската Таекуондо Федерация честваше 40 години от създаването си.

 

До този момент Европейското първенство се оказва повече от успешно както за състезателите, така и за ръководството, които представляват страната ни. В третия състезателен ден Илина Иванова победи французойка и полякиня и излезе на четвъртфинал срещу италианка, но загуби драматично с минимална разлика. Валентин Желев отстрани последователно словенец и исландец, но загуби мачът за медал от потенциалния шампион в категорията. Румина Кирчева надделя над хърватка и кипърка, но също като Иванова и Желев загуби на четвъртфинала. Илина, Румина и Валентин се класират от 5-о до 8-о място в зависимост от представянето на опонентите им на полуфиналите и финалните срещи.

Теодор Здравков и Анастасия Вакъвчиева загубиха първите си битки. В днешния последен ден на Европейското първенство ще излязат Дари Йосифов (­61 кг.), срещу украинец и при победа – срещу французин във втория кръг; Кристиян Златев (+65 кг.) ще се изправи срещу италианец; Яна Тасева (­55 кг.) срещу сръбкиня в първия кръг; Калина Петрова (­59 кг.) срещу украинка и при победа срещу великобританка във втория елиминационен кръг; Ивана Николова (+59 кг.) срещу туркиня в първата си битка.