Начало Други Изненадващ шампион ликува с титлата на турнира по сумо в Токио (ВИДЕО)

Изненадващ шампион ликува с титлата на турнира по сумо в Токио (ВИДЕО)

Изненадващ шампион ликува с титлата на турнира по сумо в Токио (ВИДЕО)
0

Хаято Таканиши, известен в японското сумо като „меагашира-1“ Дайеишо спечели първа голяма титла в своята кариера. 27-годишният сумист ликува с купата на януарския голям турнир – „Хацу Башо“, който се проведе в японската столица Токио. Преди това, 182-сантиметровият японец имаше беше печелил купи, но в долните дивизии – „джурьо“, „санданме“ и „джонокучи“.

В среща от 15-ия последен кръг, Дайеишо надделя над „меагашира-5“ Окиноуми с хватката „цукидаши“ и приключи надпреварата с общо 13 успеха и само 2 поражения. Втората позиция разделиха трима шампиони от миналогодишни турнири – „озеки“ Шодай, „секиваке“ Терунофуджи и „озеки“ Асанояма. И тримата завършват с по 11 победи и 4 поражения.

Българският сумист – Даниел Иванов – Аоияма приключи с победа. Той надделя над „меагашира-6“ Рюден, но приключва турнира с отрицателен баланс – 6 успеха и 9 поражения, което ще свали неговия ранг – „меагашира-10“ за следващия голям турнир.

Надпреварата преждевременно напусна последния шампион – „озеки“ Такакеишо. Той получи контузия в 10 кръг при икасирани 8 загуби, с което ще бъде поставен в „кадобан“ за следващия турнир (ако не успее да завърши с положителен баланс в следващата надпревара, то той ще бъде понижен в третия по сила ранг – „секиваке“).

Двамата единствени „йокодзуна“ – Хакухо и Какурю не взеха участие в състезанието. Хакухо беше диоагностициран с коронавирус малко преди турнира, а Какурю още лекува травми в гърба.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.